Tegenslag

Zoektocht naar vermiste vrienden Hans en Piet onderbroken

11 september 2020 14:04 Aangepast: 15 september 2020 17:59
Een duiker wordt klaargemaakt om in de plas te gaan zoeken. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

De zoektocht in een waterplas bij het Brabantse Liessel naar twee sinds 1974 vermiste vrienden is afgebroken. Dat komt doordat het zand op de bodem zich langzamer laat wegzuigen dan verwacht. Dinsdag gaat het zoeken in de plas De Brink weer verder, zegt de politie.

Die zoekt samen met een gespecialiseerd bedrijf sinds dinsdag in De Brink naar Piet Hölskens (22) en Hans Martens (21), die na een bezoek aan een café in Deurne in maart 1974 spoorloos verdwenen.

Twee plaatsen

De bedoeling was dat vanmiddag het onderzoek zou worden afgerond na het nader bekijken van twee plekken onder water. Tijdens een eerste onderzoek in 2018 met een sonarboot vond de politie aanwijzingen dat op twee plaatsen in de bodem onder water metaal lag. Dat zou kunnen zijn van de auto waarin beide vrienden voor het laatst gezien zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komt er na 46 jaar antwoord op de vraag: waar zijn Hans en Piet?

Maar op de eerste zoekplek, zeven meter onder water, werd woensdag alleen een staalkabel gevonden. Op de tweede zoekplek ondervond het bedrijf vandaag tegenslag omdat het zand op de diepe bodem zich daar lastiger laat wegzuigen, zegt een woordvoerder van de politie. Daarom is het werk gestopt. Dinsdagochtend gaat het wegzuigen verder, in de hoop dan wel iets te vinden.

Vermoord en gedumpt?

Het zoeken naar de twee mannen lag lange tijd stil. Maar de politie hervatte de zoektocht naar de rode Fiat 850 coupé waarmee Hölskens en Martens in maart 1974 uit Deurne wegreden, nadat de familie in 2017 een recherchebureau in de arm had genomen. Dat stelt dat beide vrienden zijn vermoord en vervolgens met de auto in De Brink gedumpt zijn. Deze aanwijzingen vond de politie zo serieus, dat besloten werd in De Brink naar de auto op zoek te gaan.

De zaak is volgens de politie overigens verjaard. Dit tot verdriet van de nabestaanden, die een petitie begonnen om ook verjaring van oude moorden op te heffen. Sinds 2006 kunnen moorden van na 1988 niet meer verjaren, maar die van vóór die tijd wel.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore