Te weinig wind

Luchtballon op een kruispunt: 'Op een gegeven moment moet je ergens landen'

11 september 2020 14:43
Tommie Witteveen op het parkeerterrein van de brandweer in Joure. Beeld © Tommie Witteveen

Sta je toch raar te kijken, als er plots voor je op het kruispunt een luchtballon landt. Het gebeurde gisteren in Den Bosch. In Eindhoven landde er ook een ballon in een woonwijk. Bijzonder? Ja. Gevaarlijk? Niet voor de passagiers. Ballonvaarder Tommie Witteveen kan het weten. Bijna elke dag vliegt hij met zijn ballon.

Witteveen zag de berichten gisteren voorbijkomen. Zelf zat hij gisteren ook in zijn luchtballon. "Geen wind, je komt niet vooruit", zegt Witteveen over de dag van gister.

'Wind draaide'

En dat is precies het probleem. De eigenaar van de betrokken ballon van gisteren zei bij het Brabants Dagblad dat de wind plots draaide. Dat in combinatie met heel weinig wind, kan zorgen voor rare momenten in de stad.

Zo zag het er gisteren uit:

Vooral in de stad zelfs, weet Witteveen. "In de stad is het warmer dan erbuiten. Die warmte zorgt ervoor dat een luchtballon niet wegraakt. Als er wél wind staat, is het geen probleem."

Liefst landen in weiland

Maar van gevaar voor de personen in de luchtballon wil Witteveen niets weten. Die passagiers zijn nooit in gevaar geweest, durft Witteveen te wedden. "Op een gegeven moment kijkt een ballonvaarder gewoon waar hij het beste kan landen. Dat doe je het liefst in een weiland, maar soms is dat er niet."

Veel omwonenden schrokken gisteren dat de luchtballonnen zo laag over de huizen vlogen. Ook niet gevaarlijk. Sterker nog: de ballonvaarders doen het zelfs expres. In de stad nét boven de huizen staat namelijk juist altijd een beetje wind. "Zo'n twee tot drie kilometer per uur", zegt Witteveen.

Politie: 'Dit wil je niet hebben'

De politie in Brabant was niet blij met de luchtballon middenin de stad. "Maar het zit in de categorie ongeluk", zegt een woordvoerder. "Ik weet niet of er automobilisten vol in de remmen hebben gemoeten, maar dit was een gevaarlijke situatie natuurlijk."

De woordvoerder is vooral blij dat het allemaal goed is afgelopen. Of de ballonvaarder nu een boete zou kunnen krijgen, weet hij niet. "Maar dit wil je liever niet hebben." 

Zelf maakte Witteveen het ook weleens mee. Hij vloog met zijn luchtballon boven Joure, in Friesland. Er stond amper wind en hij probeerde met man en macht buiten de plaats te komen. Maar net voordat dat gelukt was, voer hij terug. De warmte zorgde ervoor dat hij niet wegkwam.

Een kikker landde naast de ballon van Witteveen Een kikker landde naast de ballon van Witteveen

Parkeerterrein van de brandweer

De oplossing diende zich al snel aan: een parkeerterrein van de brandweer. 'Die is van mij', dacht Witteveen toen hij de open ruimte zag. "Je kunt nog wel een uur proberen om uit de stad te komen, maar op een gegeven moment moet je gewoon landen." Hij was niet de enige. Even na Witteveen landde er een luchtballon in de vorm van een kikker naast het blauwe gevaarte van Witteveen zelf.

Maar konden de ballonvaarders van gisteren dan niet weten dat ze mogelijk in een dergelijke situatie verzeild zouden raken? Witteveen was er niet bij, dus kent de precieze situatie niet. Wel weet hij dat er 's ochtends iets meer wind was voorspeld dan er nu was. Was dat er ook geweest, dan had deze ballon uiteindelijk gewoon lekker in een weiland gelegen, in plaats van op een kruispunt.

Geen noodlanding 

De woorden 'noodlanding', en 'problemen', las je gisteren veel terug op internet als het ging om incidenten. Onzin, zegt Witteveen. "Een ballonvaarder kan altijd weer omhoog, dit was dus bewust. Noem het een voorzorgslanding. Of een landing op een gekke plek. Zo spannend was het ook weer niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore