Ga naar de inhoud
Zaak geseponeerd

OM: Zwarte Piet-uitspraak Akwasi strafbaar, maar geen vervolging

Rapper Akwasi op de Dam. Beeld © ANP

Akwasi wordt niet vervolgd voor zijn uitspraak over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam. De uitspraak was volgens het Openbaar Ministerie strafbaar, maar omdat de rapper er inmiddels publiekelijk afstand van heeft genomen, wordt de zaak geseponeerd.

"Op het moment dat ik een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht", zei Akwasi begin juni tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam. Volgens het OM is de uitspraak 'opruiend' en daarmee strafbaar. Maar na een gesprek met de officier van justitie en zijn advocaat heeft Akwasi toegezegd publiekelijk afstand te nemen van zijn woorden, wat hij inmiddels heeft gedaan.

Het OM heeft daarom besloten de zaak voorwaardelijk te seponeren. Als Akwasi binnen een jaar nogmaals een strafbaar feit begaat, dan zal hij zich niet alleen voor dat nieuwe feit maar ook voor de uitspraak van 1 juni 2020 voor de rechter moeten verantwoorden, aldus justitie.

Tegen geweld

Vandaag heeft Akwasi toch publiekelijk afstand genomen van de bewuste uitspraak. "Ik ben tegen elke vorm van geweld en dat geldt ook voor geweld tegen Zwarte Piet", schrijft hij in de verklaring.

'Veilig gevoel tijdens komende sinterklaasperiode'

"Dat ik hier niet eerder mee naar buiten ben gekomen, kan ik alleen maar verklaren omdat elke vorm van geweld zo ver van mijn persoon staat dat ik mij geen voorstelling kon (en kan) maken van de bewuste interpretatie van dat wat ik op de Dam heb gezegd."

Het Openbaar Ministerie laat in een verklaring weten: "Het OM acht het publieke statement van Akwasi dat hij op sociale media heeft gepost van groot belang, juist om er zo voor te zorgen dat de kans op geweld vermindert en een ieder zich veilig kan voelen tijdens de aankomende sinterklaasperiode."