Ga naar de inhoud
Wapenbezit jongeren

Jonger dan 16? Dan verkoopt Action je dit mes niet meer

Het gaat onder meer om dit mes dat de Action niet meer aan jongeren verkoopt. Beeld © Politie Zaanstreek

Een groot, scherp en goedkoop mes dat bij Action in de schappen ligt, is al enkele maanden niet meer verkrijgbaar voor jongeren onder de zestien jaar. Het verkoopverbod werd door de winkelketen ingevoerd bij alle 400 Nederlandse filialen, nadat bleek dat minderjarige jongeren de messen kochten om 'er mensen mee te steken'.

Het gaat om een keukenmes dat voor 99 eurocent in de schappen ligt bij Action. Eerder dit jaar had de politie Zaanstreek meerdere jongeren betrapt met het mes. Zo werden er twee 12-jarige jongens door de politie staande gehouden die de messen hadden gekocht 'om mensen mee te steken'.

Verkoopverbod

De politie schreef toen dat 'de eigenaar van de winkel waar de messen zouden zijn gekocht op zijn verantwoordelijkheden werd gewezen'. Inmiddels is duidelijk dat het om Action gaat, die besloot direct een verkoopverbod in te stellen voor iedereen onder de zestien jaar.

12-jarige
Lees ook:
12-jarige jongens kopen messen 'om mensen te steken'

"Ik vind het echt fantastisch", vertelt Action-woordvoerder Yvette Moll aan RTL Nieuws. "Het was zo'n simpele vraag van een hele doortastende politieman. Wij besloten er meteen gehoor aan te geven."

Extra controle

In alle vierhonderd Nederlandse Action-filialen hangen sinds enkele maanden kaartjes bij het schap met messen, waarop staat: 'Wij verkopen geen messen aan personen onder de 16 jaar'.

"Daarnaast is er ook bij de kassa een extra controle", legt Moll uit. "Zodra een mes gescand wordt, moet de caissière controleren of de leeftijd van de klant boven de 16 jaar is." Het verkoopverbod geldt voor tientallen verschillende soorten messen die de Action verkoopt. 

De woordvoerder vindt het 'heel leuk om te horen' dat de wijkagent in Zaandam merkt dat er minder jonge jongeren met messen op straat worden gezien. "Ik weet natuurlijk niet of het landelijk ook een verschil maakt", zegt Moll. De inkoopmanager heeft in ieder geval niet gezien dat er de afgelopen maanden significant minder messen zijn verkocht. "Maar wij verkopen simpelweg heel veel spullen, dus dat verschil zal lastig waar te nemen zijn."

De wijkagent die Action in eerste instantie terechtwees, prijst de winkelketen via Facebook. "De ervaring leert dat wij na deze actie, maanden later, geen mes meer hebben aangetroffen van de Action bij minderjarigen. Het wapenbezit onder jongeren is door deze actie duidelijk gedaald. Complimenten aan de Action!"

Of jongeren dan niet gewoon naar een andere winkelketen gaan om een mes te kopen? Een verbod instellen is volgens Moll in ieder geval hartstikke eenvoudig. "Wij hebben het gewoon gedaan en het heeft hier in de winkels helemaal geen problemen veroorzaakt. Blijkbaar heeft het voor de politie effect gehad."

De politie Zaanstreek maakt zich al langer zorgen om het wapenbezit onder jongeren. In februari werden daarom bij een grote actie 7500 kluisjes gecontroleerd op middelbare scholen. Daarin werden onder meer messen, een stroomstootwapen, pepperspray, hamers, illegaal vuurwerk en vals geld gevonden.

16-jarige Nick doodgestoken

In 2017 werd in Zaandam de 16-jarige Nick doodgestoken door een 15-jarige jongen, volgens de dader omdat Nick hem geen drugs had geleverd. De vader van Nick wil dat jongeren wordt verboden om met een mes rond te lopen

Bekijk hier de video:

01:50