Dodelijke aanrijding

Verdachte opgepakt in zaak doodgereden Tamar (14) uit Marken

11 september 2020 11:00 Aangepast: 11 september 2020 14:20
Agenten kammen de berm uit op zoek naar aanknopingspunten Beeld © ANP

Een 28-jarige man uit Duitsland is door de politie opgepakt en verhoord vanwege vermoedelijke betrokkenheid bij de aanrijding van Tamar (14) uit Marken. De man was de bestuurder van de grijze Mazda die op beveiligingsbeelden te zien was.

De man wordt verdacht van het verlaten van de plaats van het ongeluk. Dat is een misdrijf op basis van de Wegenverkeerswet. De bestuurder is op het politiebureau aangehouden en na verhoor heengezonden.

Hij blijft verdachte in deze zaak, maar mag het verdere onderzoek in vrijheid afwachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder doodgereden Tamar (14): 'Ze is achtergelaten als een beest'

Tamar werd op zaterdag 25 juli dood gevonden langs de Zeedijk in Zuiderwoude, de dijk die Marken en Volendam met elkaar verbindt. Ze bleek aangereden te zijn. De bestuurder is na de dodelijke aanrijding doorgereden, en van hem of haar ontbrak lange tijd elk spoor.

Grijze Mazda

Niet lang na de aanrijding meldde de politie dat ze op zoek waren naar een grijze Mazda. Op camerabeelden was te zien dat die auto rond 9 over 3 's nachts een parkeerplaats op kwam rijden.

Ruim twee uur later was volgens de politie op de beelden te zien dat twee personen de auto uitstappen en naar de voorkant van de auto lopen. Iets later stappen ze weer in en verlaten ze de parkeerplaats richting Marken.

Tamar werd op 25 juli dood gevonden langs de Zeedijk in Zuiderwolde. Tamar werd op 25 juli dood gevonden langs de Zeedijk in Zuiderwolde.

In beslag

Naar aanleiding van die beelden riep de politie mensen op om tips over de auto te delen. Er kwamen ruim duizend tips binnen. Begin vorige maand werd een Mazda in Duitsland gevonden en door de Duitse politie in beslag genomen. Het gaat om een auto met een Duits kenteken.

Na onderzoek meldde de politie dat die auto zeer waarschijnlijk betrokken was bij de aanrijding. Het was echter nog niet duidelijk of de eigenaar van die auto ook de bestuurder was tijdens de dodelijke aanrijding, vertelde een woordvoerder aan RTL Nieuws. Dat is nu wel aangetoond, meldt de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doorrijden na aanrijding: 'Hoe langer je wacht, hoe zwaarder de straf'

De dood van Tamar maakte veel los in Nederland, vooral na de emotionele omroep van de moeder van het meisje in het tv-programma Op1. Zij riep de bestuurder van de auto op zich te melden. "Kun je hiermee leven?", zei ze in het tv-programma. "Degene die dit heeft gedaan, heeft ook geen leven meer."

Bekijk het fragment hier: 

Ze vertelde hoe de avond voor de fatale aanrijding verliep. Tamar was weggegaan na een meningsverschil over het tijdstip waarop ze thuis had moeten komen. "Ze kwam naar beneden, pakte haar jas en zei: ik ga naar buiten."

Haar moeder ging haar op de fiets achterna om haar in Marken te zoeken, maar heeft haar toen niet gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Welke straf staat op doorrijden na een ongeluk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore