Activisten hebben gisteren een beeldje meegenomen uit het Afrika Museum in Berg en Dal. Ze hebben dat gefilmd en de beelden op YouTube gezet. Te zien is hoe ze het beeldje uit de vitrine pakken en vervolgens naar buiten lopen. Daar werden ze in de boeien geslagen door agenten.
Het gaat om Frans-sprekende mensen. Bij de video op YouTube staat onder meer: "Nederlanders hebben door het vernietigen en plunderen van Afrikaanse kunstwerken de inspiratiebron van onze kunstenaars en onze ambachtslieden opgedroogd."
Ook staat er: "Het Afrika Museum heeft bijna 450.000 stukken die zijn geplunderd en gestolen onder kolonisatie en slavenaanvallen. We brengen alles terug naar huis. Het is ons erfgoed en het is ons thuis."
Bekijk hieronder de diefstal van het beeld
Vijf mensen aangehouden
De politie laat aan RTL Nieuws weten dat drie mannen en twee vrouwen zijn aangehouden. Zij zitten nu nog vast, vandaag worden ze verhoord. Het beeldje is terug naar het museum. Ze worden verdacht van diefstal uit een bedrijf.
Leren over Afrikaanse religies
Het Afrika Museum is opgericht in 1954 en begonnen als Missiemuseum van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters van deze orde verzamelden Afrikaanse voorwerpen om meer te leren over Afrikaanse religies. In de loop van de 20ste eeuw heeft het museum naar eigen zeggen zijn horizon verbreed en toont het 'naast religieuze en traditionele voorwerpen ook hedendaagse Afrikaanse kunst'.
Het Afrika Museum vormt, samen met het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde, het Nationaal Museum van Wereldculturen. Een woordvoerder van het Afrika Museum was nog niet bereikbaar voor commentaar.
'Duizenden van dit soort objecten in Nederland'
Jos van Beurden, onderzoeker koloniale collecties: "De actie past binnen een gevoel dat in veel Afrikaanse landen leeft. Ze vinden dat Europa niet opschiet. Er wordt veel gesproken over het teruggeven van kunst, maar er gebeurt weinig. Dit jaar is het Kris van Diponegoro, een traditionele dolk, teruggegeven aan Indonesië. Het was overduidelijk dat het om oorlogsbuit ging en toch heeft het onderzoek drie jaar geduurd. We hebben duizenden van dat soort objecten in Nederland. Ik denk dat het tijd wordt dat de Nederlandse regering zich uitspreekt en hier iets aan gaat doen.”