Militaire oefening

Twee Nederlandse militairen gewond door explosie Tsjechië

10 september 2020 22:09 Aangepast: 10 september 2020 23:21
Archieffoto: oefening met chemische stoffen in 2019. Beeld © Ministerie van Defensie

Twee Nederlandse militairen zijn vanmiddag in Tsjechië gewond geraakt door een explosie. Die vond plaats tijdens een internationale militaire oefening in Vyskov. Bij die oefening werd gebruikgemaakt van chemische stoffen.

De twee slachtoffers zijn onder begeleiding van een Nederlandse militaire arts naar een ziekenhuis gebracht. Hun verwondingen lijken volgens het ministerie van Defensie vooralsnog mee te vallen. Ze konden zelf hun familie op de hoogte brengen.

Onderzoek

Uit voorzorg zijn 23 andere deelnemers van de oefening voor controle naar het ziekenhuis gebracht, onder wie 19 Nederlanders. Hoe de ontploffing kon gebeuren, is nog onbekend. De Koninklijke Marechaussee zal in opdracht van het OM Oost-Nederland een feitenonderzoek uitvoeren naar het voorval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse militairen gewond bij oefening in Afghanistan

Militairen uit verschillende NAVO-landen oefenen in Vyskov in het detecteren en identificeren van chemische stoffen en het ontsmetten van ruimtes, personen en voertuigen. De oefening duurde twee weken en eindigt morgen.

De oefening in Tsjechië werd gehouden na een lange periode waarin enkele grote militaire oefeningen zijn geannuleerd vanwege het coronavirus. Zo ging een grote NAVO-oefening in Noorwegen niet door en werd de internationale jachtvliegoefening Frisian Flag, op en rond Vliegbasis Leeuwarden, geschrapt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore