Plantenziekten

NVWA waarschuwt voor pakketjes met plantenzaad uit Azië

10 september 2020 19:32 Aangepast: 10 september 2020 20:59
Een voorbeeld van een ongevraagd pakketje met plantenzaadjes. Beeld © FAVV

Ligt er binnenkort een pakketje met plantenzaad op je deurmat, maar heb je dat helemaal niet besteld? Maak daar dan zo snel mogelijk melding van en plant de zaadjes niet, adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In een aantal Europese landen, waaronder Duitsland en België, hebben mensen ongevraagd zaadpakketten ontvangen. De pakketjes zijn afkomstig uit China en andere Aziatische landen, en werden per post verzonden. Het gevaar bestaat dat met het zaad plantenziekten meekomen die in ons land niet aanwezig zijn.

Onduidelijk is nog wie de pakketten verzendt en of er kosten in rekening worden gebracht. Ook in Canada en de VS ontvingen mensen zaadpakketten zonder dat ze die hadden besteld.

Nog niet in Nederland

In Nederland hebben voor zover bekend nog geen mensen een pakket in de brievenbus aangetroffen, zegt de NVWA. "Wel bieden we de mogelijkheid om het aan ons te melden als mensen een pakket op de deurmat vinden", aldus een woordvoerster. "Dat kan via een meldformulier op onze website, waar we dan een bericht aan koppelen ter informatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is je pakketje van AliExpress nog niet bezorgd? Misschien ligt het op deze hoop

Wie toch een pakketje heeft ontvangen, kan het bij het restafval doen. Het restafval wordt verwerkt door middel van verbranding.

De NVWA voert samen met de douane op Schiphol controles uit. "De pakketjes die we daar tot nu toe hebben gecontroleerd waren niet voor Nederlandse adressen bestemd. We hebben ook alleen maar plantenzaadjes aangetroffen. Er zat geen zaad van zogenoemde invasieve exoten bij", aldus een woordvoerster van de NVWA. Het gaat volgens haar bovendien niet om grote aantallen.

Belgische pakketjes

Het FAVV, de Belgische evenknie van de NVWA, riep vandaag op het zaad niet te zaaien maar in een dubbele gesloten verpakking in de vuilnisbak te doen. "We moeten vermijden dat er nieuwe plantenziekten of invasieve plantensoorten hun intrede doen", aldus de FAVV. 

Invasieve plant- en diersoorten zijn soorten die buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied terechtkomen en daar een bedreiging vormen voor inheemse soorten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore