Feest in coronatijd

Drive-inverjaardag of verspreide visite: zo worden mijlpalen nu gevierd

12 september 2020 13:56
Mariëlle reed met haar kinderen langs de visite. Beeld © Privéfoto

Kringverjaardagen, diplomaborrels, samen knuffelen en taart eten: veel manieren waarop we onze mijlpalen vierden, kunnen nu niet meer. "Maar mensen zijn creatief", zegt rituelendeskundige Herman de Dijn. En dat blijkt ook wel uit de foto's die we ingezonden kregen.

De zoon en dochter van Daniëlle waren jarig, maar ja: corona. Dus huurde Daniëlle een busje waarmee ze langs alle visite (vijftien adressen) zijn gereden. "Daar werd iedere keer opnieuw gezongen, confetti gestrooid, de loper uitgelegd, er werden cadeautjes gegeven...", schrijft Daniëlle op de Facebookpagina van RTL Nieuws. "Het was doodvermoeiend, maar onvergetelijk."

Heel veel reacties

Er kwamen in totaal meer dan zeshonderd reacties op de oproep van RTL Nieuws over hoe mensen in deze tijd hun mijlpalen vieren. Zo regelde Michelle voor de verjaardag van haar kinderen een ijsjes-foodtruck voor de deur, waar de gasten langs konden rijden. "Zo ontzettend leuk. Iedereen heeft ervan genoten." En Linda's bruiloft vond plaats in een hooischuur, waar genoeg ruimte was om afstand te houden. "Iedereen op een baal stro op 1,5 meter afstand."

Linda trouwde in een ruime hooischuur. Linda trouwde in een ruime hooischuur.

Karlijn organiseerde voor de verjaardag van haar moeder een drive-through. "40 versierde auto's zijn langs het huis van mijn ouders gereden."

Kom je niet op mijn feestje? 

Ook het 25-jarige huwelijk van Ilse en haar man werd 'anders dan anders' gevierd. Het echtpaar is met ontbijt langs alle naaste familieleden gegaan en bracht vervolgens bij vrienden en andere familieleden taart rond 'als zoethoudertje' voor bij de koffie. Elselien deelde ook gebak uit voor haar verjaardag. Ze stuurde iedereen een uitnodiging met de tekst: 'kom je ook (niet) op mijn feestje?, gaf bij de bakker aan wie er kwamen en daar konden haar vrienden zelf hun gebak ophalen. 

Verder waren er veel mensen die schreven dat ze hun verjaardag over meerdere dagen, een hele week of zelfs een hele maand hebben uitgesmeerd, zodat ze het bezoek konden spreiden. "Ik heb me nog nooit zó lang zó jarig gevoeld."

Karlijn organiseerde een drive-through voor haar jarige moeder. Karlijn organiseerde een drive-through voor haar jarige moeder.

Al die voorbeelden laten volgens Herman de Dijn zien hoe onmisbaar tradities en rituelen zijn om mijlpalen te vieren. De Dijn is hoogleraar, filosoof en auteur van het boek Rituelen, waarom we niet zonder kunnen. "Door de coronacrisis maken we onbewust een experiment mee", zegt hij. "We ondervinden allerlei beperkingen in de gewone rituelen die we al ons hele leven hebben."

Geen handdruk, geen drie kussen

Dat we niet kunnen doen wat hoort te gebeuren, vinden veel mensen heel erg, ziet De Dijn. "Er zit pijn bij mensen die hun verjaardag, hun diploma, of huwelijk niet kunnen vieren zoals ze dat hadden gehoopt. We zijn gehecht aan tradities, dus we lijden eronder als die niet doorgaan."

Wat bij zo'n viering onder meer heel belangrijk is, is het lichamelijke. En dat staat van tevoren vast, volgens een soort patroon; je geeft elkaar een handdruk en drie kussen (of twee of één, in andere culturen). "Het voelt heel onnatuurlijk en gebrekkig om dat niet te kunnen doen, nu, voor het eerst in ons leven."

De uitnodiging die Elselien naar haar vrienden stuurde. De uitnodiging die Elselien naar haar vrienden stuurde.

Maar De Dijn ziet ook dat mensen niet bij de pakken neer gaan zitten. "Onze drang om dingen te vieren, verdwijnt niet. Mensen gaan, zo zie je nu, pogingen doen om het ritueel tóch uit te voeren, maar dan net een beetje anders."

Van generatie naar generatie

Bij een drive-in is er nog steeds visite en taart, maar er zijn geen zoenen en knuffels en worden ook geen handen geschud. "Je ziet dat mensen elkaar een elleboog geven, of een handkusjes. Zulke dingen krijg je er gewoon niet uit. Ze zijn onderdeel van onze cultuur, worden doorgegeven van generatie op generatie."

Wat De Dijn ook opvalt: hoewel afstand moet worden gehouden, zoeken mensen elkaar wel op. "Iets vieren is iets collectiefs. Dat moet samen gebeuren. Je verjaardag vier je niet alleen. Het is een manier om een gemeenschap, zoals een vriendenkring of een familie, te benadrukken."

Het zoontje van Antoinette kreeg een MacDrive, maar dan anders. Het zoontje van Antoinette kreeg een MacDrive, maar dan anders.

Zo geeft Nicole aan dat ze het niet heel leuk vond om haar verjaardag met alleen haar ouders en zussen te vieren. En ook de verjaardag van haar oma viel in het water: de familie ging allemaal verspreid langs. "Niks aan zo."

Ook Gerla 'baalt als een stekker'. Ze is 25 jaar getrouwd met haar man, maar heeft dat niet kunnen vieren. "Ik heb geen hoop meer op een feestje", schrijft ze. 

Houden we dit vol?

De vraag is: houden we dit vol op deze manier? "Het doet wel echt pijn", benadrukt De Dijn. "Maar het is ook geen ramp. We kunnen op die alternatieve manieren toch onze vreugde of trots uiten, en daar gaat het om."

Jolanda versierde het hele huis van haar ouders, vanwege hun trouwdag. Jolanda versierde het hele huis van haar ouders, vanwege hun trouwdag.

Geen blijvende veranderingen 

De Dijn verwacht overigens niet dat door deze tijd onze feestcultuur drastisch gaat veranderen. Sterker nog: hij denkt dat alle verjaardagsborrels in de kroeg, de welbekende kringverjaardagen en onze andere feestjes, 'gewoon weer gevierd gaan worden'. "Zodra corona voorbij is, gaan we weer terug naar onze oude gewoonten. Ik ben daar zeker van."

Zoals Elisabeth het zegt: "Ik werk in de zorg en ik wil niemand aansteken. Als het volgend jaar wel kan, dan vieren we alles dubbel." En Carola is dan wel 12,5 jaar getrouwd dit jaar, maar volgend jaar 'feesten we dubbel zo hard'. 

Bekijk hieronder nog meer foto's van alternatieve feestjes: 

Michella regelde een ijsjes-foodtruck voor de deur. Michella regelde een ijsjes-foodtruck voor de deur.
Nathanja werd op haar vijfigste verjaardag verrast met kaartjes, cadeaus en confetti. Nathanja werd op haar vijfigste verjaardag verrast met kaartjes, cadeaus en confetti.
Kimber organiseerde een drive-by party voor haar jarige dochter. Kimber organiseerde een drive-by party voor haar jarige dochter.
Brigittes zoon kreeg allemaal kaartjes thuisgestuurd. Brigittes zoon kreeg allemaal kaartjes thuisgestuurd.
Jolanda schrijft dat ze haar eigen slingers dit jaar maar heeft opgehangen. Jolanda schrijft dat ze haar eigen slingers dit jaar maar heeft opgehangen.
Margriets zoontje was bang dat iedereen hem was vergeten. Tot de postbode kwam. Margriets zoontje was bang dat iedereen hem was vergeten. Tot de postbode kwam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore