Brief aan personeel

Defensie schaft Zwarte Piet af: 'Tradities veranderen'

10 september 2020 15:37 Aangepast: 10 september 2020 15:37
(Archieffoto) Beeld © ANP

Het ministerie van Defensie stopt met het gebruik van de traditionele Zwarte Piet bij sinterklaasvieringen. "Soms is het nodig om tradities te veranderen", staat in een brief die onder defensiepersoneel is verspreid.

De website GeenStijl bracht de brief naar buiten. Defensie bevestigt het bericht. "Iedereen die bij Defensie werkt, moet zich veilig en gewaardeerd voelen", zeggen secretaris-generaal van Defensie Gea van Craaikamp en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer.

Tradities veranderen

"Defensie is een moderne organisatie, maar tegelijkertijd een organisatie met eeuwenoude tradities", staat in de brief. "Tradities geven ons een eigen gezicht, maken ons sterk en we voelen ons er prettig bij. Maar soms is het nodig om tradities te veranderen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Dat gebeurt, meldt de brief, 'omdat bijvoorbeeld blijkt dat er stereotyperingen worden gebruikt en mensen binnen en buiten onze organisatie zich gekwetst voelen door deze tradities'.

Tijd voor afscheid

Het is tijd om afscheid te nemen van het 'traditionele zwarte uiterlijk' van Zwarte Piet, staat in de brief, 'zodat iedereen die hier werkt zich veilig en gewaardeerd kan voelen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook verwijdert groepen met Zwarte Piet, oprichters zoeken alternatief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore