Ga naar de inhoud
Elke patiënt besmettelijk?

Sandra kreeg corona, haar man niet: 'We kusten elkaar iedere dag'

Sandra: "Ik wilde geen risico nemen."

Niezen en een jeukende neus: Sandra (47) uit Oss dacht dat ze last had van hooikoorts, maar deed voor de zekerheid een coronatest. Die bleek positief. Omdat ze nog gewoon geknuffeld had met haar man, liet die zich ook testen. Gek genoeg bleek hij niet besmet. Dit verhaal staat niet op zichzelf. Daarom start het Erasmus MC een onderzoek naar de vraag of alle coronapatiënten besmettelijk zijn.

Sandra kreeg half juni last van hooikoorts tijdens een boswandeling en liet zich testen op corona. "Voor de zekerheid", vertelt ze aan RTL Nieuws. Op 19 juni hoorde ze dat ze positief was. Vanaf dat moment bleef het hele gezin twee weken in quarantaine.

Ook testen

Sandra raakte sinds de positieve test ook haar man en kinderen niet meer aan. "Ik wilde geen risico nemen. De hele quarantainetijd sliep ik op een andere kamer."

Maar voor de zekerheid lieten Sandra's man en kinderen zich ook testen. "Zij hadden geen klachten, maar deden het uit voorzorg. Vooral omdat zij regelmatig hooikoorts hebben en we zeker wilden weten of dit geen corona was."

Hoe
Lees ook:
Hoe lang kan iemand met én zonder coronaklachten besmettelijk zijn?

 Op 22 juni hoorden ze dat zij geen corona hadden. En die uitslag had ze toch niet verwacht. "We konden niet geloven dat zij niet besmet waren."

Kus op de mond

Want tot aan het moment dat Sandra de positieve testuitslag kreeg, had ze nog wel gewoon nauw contact gehad met haar man en kinderen. "We deden voorzichtiger, maar mijn man en ik sliepen iedere nacht in hetzelfde bed en gaven elkaar wel een kus op de mond." 

Ook met haar zoon van 16 had Sandra contact. "Ik heb hem gewoon verzorgd zoals normaal: we knuffelden en we zaten samen aan tafel. Ik ben achteraf natuurlijk heel blij dat ik hen niet besmet heb, maar vreemd is het allemaal wel."

Ongeloof

Het RIVM schrijft op zijn website dat je al besmettelijk kunt zijn vlak voordat je klachten hebt. Dat Sandra's man en kinderen negatief testten, is dan ook opvallend te noemen. "Mijn omgeving kon niet geloven dat ik corona had, maar niemand van mijn gezin had besmet. Iedereen vond het heel gek. Ikzelf ook."

Niet de enige

Het verhaal van Sandra en haar gezin staat niet op zichzelf. RTL Nieuws sprak met een aantal anderen – zij wilden anoniem blijven – met een vergelijkbaar verhaal. 

  • Een vrouw (26) uit Amsterdam vertelt: "De nacht voordat mijn vriend positief testte, had ik samen met hem geslapen en gezoend. Toen hij de uitslag kreeg, ben ik met hem in quarantaine gegaan. Ik was in de volste overtuiging dat ik corona had. Ik heb mij twee keer laten testen, maar beide keren negatief. "
  • Een andere vrouw van 26 uit Amsterdam zegt: "Ik werd dinsdag- op woensdagnacht ziek en kreeg klachten die horen bij corona. Zaterdag testte ik positief. De zondag, maandag en dinsdag voordat ik ziek werd, heb ik mijn ouders nog gezien. Ik heb samen met hen op de bank gezeten en niet genoeg afstand gehouden. Ook heb ik maandag een fles water gedeeld met mijn moeder. Allebei zijn zij niet besmet geraakt. Op donderdag voelde ik mij weer beter en zag ik ook mijn huisgenootjes. We hebben toen ook samen in een auto gezeten en niet genoeg afstand gehouden. Zij testten allemaal negatief."

Onderzoek Erasmus MC

Is een coronapatiënt altijd besmettelijk? Of komt het vaker voor dat een coronapatiënt wel ziek is, maar niemand anders aansteekt? Die vraag hoopt het Erasmus MC binnenkort te kunnen beantwoorden. Zij starten samen met de GGD's een onderzoek om te kijken in hoeverre iemand die positief test op corona ook anderen kan besmetten. Mogelijk draagt een deel van de mensen zo weinig virusdeeltjes bij zich, dat zij anderen niet kunnen besmetten.

Het onderzoek staat nog in de steigers en onduidelijk is wanneer de resultaten verwacht worden. 

In het buitenland wordt soortgelijk onderzoek verricht. Zo zeggen de wetenschappers van universiteit Oxford dat een deel van de positief geteste mensen anderen niet meer kan besmetten.

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

03:16
Eerder maakte RTL Nieuws deze bijdrage over de verandering van het coronavirus. Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Moeten we ons zorgen maken hierover?