Ga naar de inhoud
Erg zonnig

Nazomer komt eraan: 'Erg warm, zelfs kans op een regionale hittegolf'

Relaxen in de vroege septemberzon Beeld © ANP

Na een wat kwakkelige, net iets te koude en te natte week mogen we ons gaan opmaken voor een stukje onvervalste nazomer. Het wordt een paar dagen zelfs zo warm dat een (regionale) hittegolf niet kan worden uitgesloten, zegt Buienradarmeteoroloog Marc de Jong.

Het is vandaag al stukken beter dan de afgelopen dagen. Het blijft overwegend droog en de zon is vaak te zien. De temperatuur loopt in het zuiden op tot zo'n 21 graden. In het noorden blijft de thermometer op 17 graden hangen.

Vrijdag en zaterdag

Morgen zit de temperatuur verder in de lift. De buienkans is vrijwel nihil, en er zijn flinke perioden met zon. Op de Wadden wordt het nog 19 graden, maar in het zuidoosten - zuidoost-Brabant en Limburg - wordt de 25 graden al aangetikt.

Zaterdag lijkt volgens De Jong een beetje uit de toon te vallen. Het zal wat bewolkter zijn dan vandaag en morgen, en er is kans op wat buien op de Wadden en in het noorden van het land.

Mogelijk
Lees meer
Mogelijk fatale hittegolf in Californië: '4 dagen boven de 45 graden'

Zondag, maandag en dinsdag: heet!

Vanaf zondag gaan we qua temperatuur ruim de 20-gradengrens voorbij. In het midden van het land wordt het zo'n 22 graden, in het zuidoosten zo'n 24 à 25 graden. 

De echte hitte begint maandag. Dan is het gemiddeld zo'n 27 graden, met uitschieters in het zuidoosten tot 31 graden.  En dat is nog maar een voorproefje voor dinsdag, want dan wordt het nog warmer. In het midden van het land kunnen we temperaturen van 28 à 29 graden verwachten, en in het zuidoosten wordt het waarschijnlijk opnieuw 31 graden.

'Aantal
Lees meer
'Aantal warme nachten in Nederland deze eeuw verdrievoudigd'

Hittegolf?

En ook de dagen erna blijft het zonnig en warm, met gemiddelde temperaturen rond de 25 graden. In het zuidoosten wordt het zelfs nog warmer, en dat zou zomaar kunnen leiden tot een heuse, regionale, hittegolf. Van een hittegolf kun je spreken als de temperatuur vijf dagen achtereen boven de 25 graden ligt, waarvan drie dagen boven de 30 graden. Zo'n late hittegolf is best uitzonderlijk, zegt De Jong. De laatste werd vier jaar geleden opgetekend.

Zoals het er nu uitziet, gaat de temperatuur volgende week zaterdag pas omlaag, maar dan is het met temperaturen van 21 à 23 graden nog best uit te houden, zeker voor deze tijd van het jaar. Bedenk wel, de zon gaat eerder onder, dus het koelt een stuk sneller af dan op een warme dag in de zomer. Dus wil je je dag gezellig op een terrasje afsluiten: neem een trui mee.

Zonnesteek, beroerte en uiteindelijk dodelijk: dit doet extreme hitte met je lichaam

02:20
Lekker een beetje op het strand liggen en bakken in de zon. Dat kan heerlijk zijn, maar als je te lang in de hitte blijft kan je er ook flink beroerd van worden. Hoe werkt dat eigenlijk, en wat doet extreme hitte met je lichaam?