Enorm tekort

Oproep aan bedrijven: blijf mbo-student stageplek bieden

10 september 2020 04:46 Aangepast: 10 september 2020 08:14
Archieffoto. Beeld © ANP

Door de coronacrisis is er een nijpend tekort ontstaan van ruim 21.000 stageplekken voor mbo'ers. Daarom doen minister van Engelshoven van Onderwijs en MKB-Nederland een oproep aan bedrijven: denk creatief na en help mbo-leerlingen aan een stage.

Vandaag opent premier Mark Rutte het mbo-jaar op het Landstede MBO in Zwolle, waar ook van Engelshoven aanwezig zal zijn. Het zal gebeuren in een sombere realiteit: veel mbo'ers kunnen geen stageplek vinden, onder meer in de ict, zorg, bouw en techniek. 

Gebrek aan begeleiders

Mbo'ers kunnen juist in de praktijk veel ervaring opdoen, maar door de coronacrisis schort het aan begeleiders of dreigen bedrijven kopje onder te gaan. "De cijfers die ik nu heb wijzen op een tekort van 21.000 stageplaatsen", bevestigt Van Engelshoven. "Dat is echte een hele hoop."

"Het opdoen van praktijkervaring is cruciaal voor mbo-studenten, maar het vinden van een stage wordt steeds lastiger", weet de minister. "Daar maak ik me grote zorgen om."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Studenten lopen studievertraging op door groot tekort aan stageplekken

Van Engelshoven doet samen met MKB-Nederland een oproep aan bedrijven om met creatieve oplossingen te komen. Een duostage zou bijvoorbeeld uitkomst kunnen bieden, waarbij van één stageplek twee plekken kan worden gemaakt. Het spreiden van stages over het studiejaar zou ook kunnen helpen.  

'Talent hard nodig'

Het is erg belangrijk dat bedrijven die het zich kunnen permitteren zich openstellen voor stagiaires", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. "Zeker in een tijd als deze, waarin we al dat talent keihard nodig hebben als we straks weer uit de crisis zijn."

Om stagebedrijven tegemoet te komen, krijgen ze een voorschot op hun subsidie. Daarmee hoopt het kabinet dat het aantrekkelijker wordt om stagiaires aan te nemen. Eerder deed Rutte al een oproep om stageplekken in stand te houden. "Zeker ook in het mbo, die plekken en banen zijn cruciaal."

Timmeren aan toekomst: praktijkles mbo en hbo weer mogelijk

Door de versoepelingen die in juni begonnen mochten mbo- en hbo-studenten weer naar school.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore