Gebrek aan contact

Nederlander voelt zich 'emotioneel eenzamer' door coronacrisis

10 september 2020 00:08 Aangepast: 10 september 2020 14:45
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Nederlanders voelen zich vaker eenzaam sinds het begin van de coronacrisis. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport over het welzijn van Nederlanders in coronatijd. Mensen van 25 jaar en ouder zijn zich 'emotioneel eenzamer' gaan voelen.

Daarmee bedoelen de onderzoekers dat mensen een hechte of intieme band met een ander misten. Afgelopen juli had 29 procent dit gevoel, tegen 21 procent een jaar eerder. Vooral ouderen vanaf 75 jaar voelden zich vaker alleen. Bij 75-plussers voelde in 2019 16 procent zich eenzaam, dit jaar was dat bijna 37 procent. 

Face-to-face contact

Tijdens de coronacrisis onderhielden mensen vaak wel contacten door te (video)bellen of met sociale media. De statistici vermoeden dat het gebrek aan face-to-face contact ze toch eenzamer maakte. "Juist dit fysieke contact speelt een grote rol in het vormen en behouden van hechte banden tussen mensen en het reduceren van stress", schrijven ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om ouderen in quarantaine: is eenzaamheid dodelijk?

"Het was een stille, saaie periode", zegt een 71-jarige vrouw die meedeed aan het onderzoek. "Geen bezoek, geen clubs. Ondanks de telefoontjes voelde ik me wel alleen."

Ontevredenheid loert

Hoewel de eenzaamheid toeneemt en meer mensen zich zorgen maken over hun baan, zijn Nederlanders over het algemeen nog wel tevreden met hun leven. Maar, de onderzoekers verwachten niet dat dit zo blijft. Ze denken dat de ontevredenheid toeneemt naarmate meer mensen financieel worden geraakt door de crisis.

Ook zeggen de auteurs van het rapport dat "mensen bij een tegenslag veerkrachtig kunnen zijn, maar dat de rek eruit gaat als tegenslag lang aanhoudt en problemen zich opstapelen."

Marjoke (82) blijft thuis om corona: 'Mijn wereld is klein'

Uit angst om besmet te worden of anderen te besmetten, zijn ouderen nog steeds terughoudend om de deur uit te gaan. Marjoke Verschoor (82) houdt zich streng aan de coronaregels en blijft vooral veel binnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore