Stel, je hebt een wattenstaafje in je neus en keel gehad en na 48 uur komt het verlossende woord: geen corona. Mag je dan naar buiten als je nog steeds klachten hebt? Het RIVM, de Rijksoverheid en de GGD zeiden - tot vandaag - allemaal wat anders. En dat zorgde voor verwarring.
"Volgens de Rijksoverheid moet je wel thuis blijven als je nog klachten hebt, volgens de ene GGD niet, volgens de andere weer wel. Hoe zit het nu?", is één van de vele mails die hierover binnenkwamen op de redactie. "Ik word heel moe van alle tegenstrijdige berichten die er steeds zijn."
Het was tot vandaag ook verwarrend, blijkt na het raadplegen van de websites van de verschillende instanties.

RIVM
Allereerst het RIVM. Op de site staat dat je direct naar buiten mag na een negatieve testuitslag: "Als blijkt dat je op dit moment geen infectie met het nieuwe coronavirus hebt, mogen jij en je huisgenoten weer naar buiten. Je kunt zelf ook weer naar buiten en aan het werk, tenzij je daar te ziek voor bent."
Pas als de klachten niet over gaan, erger worden of er nieuwe klachten bij komen, dan moet je de huisarts bellen.
Dit is hoe poep kan helpen in de strijd tegen corona
Rijksoverheid
Wie tot vandaag de website van de Rijksoverheid raadpleegde, kwam tot een andere conclusie. "Als uw klachten over zijn, hoeft u niet meer thuis te blijven."
Als de klachten óver zijn, dus. Dat betekende dat je moest wachten tot je je helemaal beter voelde. Ook bij de GGD Twente stond tot vandaag: "Ziek goed uit. Ben je beter, dan kun je uit huis."
Om het extra verwarrend te maken, verschilden de adviezen zelfs per GGD-regio. Wie bijvoorbeeld de website van de GGD Noord- en Oost Gelderland raadpleegde, kon lezen: "Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een nauw contact bent van een coronapatiënt."
Hoe zit het nu? Zowel de Rijksoverheid als de GGD Twente hebben de teksten vandaag, nadat RTL Nieuws hier vragen over stelde, aangepast. De adviezen zijn nu in lijn met het advies van het RIVM.
Maar wat is nou die richtlijn?
Volgens het RIVM is de officiële richtlijn dat je met een negatieve testuitslag naar buiten mag, ook als je nog klachten hebt.
Zo stond het ook al in de folder van de Rijksoverheid die iedereen krijgt nadat er een coronatest is afgenomen, maar dat was dus iets anders dan op de site van de Rijksoverheid stond.
De tekst uit de folder: "Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een nauw contact bent van een coronapatiënt. In dat geval blijf je de resterende dagen van de quarantaineperiode van 10 dagen thuis."
Als je opnieuw klachten krijgt of andere klachten die passen bij corona moet je thuisblijven en een nieuwe testafspraak maken - of contact opnemen met je huisarts.
Verwarrend
"Deze informatie is uiterst verwarrend. In een crisis is eenduidige communicatie heel belangrijk", zegt Wim Schellekens van het Red Team, een groep wetenschappers die kritisch naar het coronabeleid kijkt.
"Het moet ondubbelzinnig zijn", zegt hij. "En al zijn de feiten niet altijd even hard, je moet duidelijk uitleggen waarom je bepaalde keuzes maakt." Volgens Schellekens is het heel slecht voor het vertrouwen als de communicatie niet goed is.

Besmettelijk na negatieve test?
En hoe zit het eigenlijk met de besmettelijkheid als je nog klachten hebt? Veel mensen vragen zich door de communicatie af of het ook bij een negatieve testuitslag mogelijk is dat je corona hebt. Een test is vrij betrouwbaar, maar nooit helemaal waterdicht, zegt arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
Hij vermoedt wel dat iemand die het virus bij zich draagt maar toch negatief test, verminderd besmettelijk is. "Als de test het virus niet kan aantonen in de neus of keel, maar bijvoorbeeld wel in de ontlasting, lijkt de kans op besmettelijkheid niet zo groot", zegt hij.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.
In een vroeg stadium van de ziekte is het aantal virusdeeltjes het hoogst, dan is het bijna niet te missen. Maar na een dag of 5, 6 neemt dat wat af. "Dan is de kans veel groter dat je infecties mist, alleen zijn die mensen meestal nauwelijks meer besmettelijk."
Er zullen dus mensen negatief testen die het virus nog wel bij zich dragen. Toch vindt Murk het logisch dat mensen weer naar buiten mogen als hun testuitslag goed is. "Het lijkt me verantwoord om mensen met een negatieve test in een teststraat als werkelijk negatief te beschouwen. Anders heeft het testen ook helemaal geen zin."