Hoge kosten

Dierentuin Blijdorp moet kwart van het personeel ontslaan door corona

09 september 2020 20:47
In mei mocht de dierentuin open met een capciteit van 40 procent Beeld © ANP

'Vele miljoenen euro's' kostte de coronacrisis dierentuin Blijdorp al, en dat heeft flinke gevolgen voor het personeel. Bijna een kwart van de medewerkers moet op zoek naar een nieuwe baan.

Terwijl de bezoekersaantallen het afgelopen jaar kelderden, bleven de kosten doorlopen in Diergaarde Blijdorp. Dieren moesten gewoon verzorgd worden in de Rotterdamse dierentuin en ook de zorg voor gebouwen en planten stond niet stil.

Directeur Erik Zevenbergen heeft vergaande maatregelen aangekondigd: een kwart van de 180 arbeidsplaatsen moet verdwijnen en er zal flink bezuinigd worden op vaste kosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bokito krijgt nieuw verblijf: grote opknapbeurt voor Blijdorp

"Het is duidelijk dat een ongekende crisis op het vlak van volksgezondheid, gekoppeld aan een sterke economische teruggang, ons dwingen onze plannen te herzien", zegt Zevenbergen. "We zijn een stichting zonder winstoogmerk. De bedrijfsvoering van een dierentuin is in de basis gewoon ontzettend afhankelijk van bezoekers, die vooralsnog zeer beperkt toegelaten mogen worden."

Steun van de overheid

In 2019 mocht Blijdorp nog 1,6 miljoen bezoekers ontvangen, maar dit jaar moest de dierentuin vanwege het coronavirus de deuren in maart sluiten. Op 20 mei ging Blijdorp gefaseerd weer open, maar met 40 procent van de normale capaciteit.

De dierentuin vroeg fans al om steun door abonnementen te nemen of geld te doneren. Ook was er steun vanuit de landelijke overheid, maar Zevenbergen zegt te hopen dat provinciale en lokale overheden ook willen bijdragen aan een oplossing om de noodlijdende dierentuin te helpen.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore