'Vreselijk'

Oplichting bij coronanummer: GGD'er vroeg geld voor gratis tests

09 september 2020 20:02
Een teststraat in Amersfoort waar mensen zich gratis kunnen laten testen. Beeld © ANP

Een medewerker van het nationale coronanummer heeft de afgelopen tijd geprobeerd geld af te troggelen van mensen die een gratis test wilden doen. Aan de telefoon vroeg hij mensen die belden voor een testafspraak om eerst te betalen. "Vreselijk", zegt de GGD erover.

"Het is niet voor niets een gratis test", zegt een woordvoerder van de GGD tegen RTL Nieuws. "Duizenden mensen doen hun stinkende best om te zorgen dat het goed gaat en dan gebeurt er zoiets." Het fraudeteam van de GGD kreeg gisteren lucht van de zaak en is sindsdien hard aan het werk om slachtoffers op te sporen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te lange wachttijden voor coronatest: 'We kunnen nu niet opschalen'

Er is ook aangifte gedaan en de politie is bij het onderzoek betrokken. Politie Midden-Nederland kan zelfs al bevestigen dat er een 24-jarige Rotterdamse man is aangehouden. Volgens de GGD heeft hij mogelijk 85 mensen benaderd met de vraag om te betalen voor een (gratis) coronatest. Deze mensen worden nu allemaal nagebeld.

Buit nog onbekend

Hoe lang het precies gaande was en hoeveel geld er is buitgemaakt wordt nog onderzocht. Ook wordt nog gekeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. De GGD heeft een poule van zo'n 2100 medewerkers die kunnen worden ingezet in hun callcenters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore