Filmpjes online

Man wordt vliegtuig uitgezet na weigeren mondkapje, levert uur vertraging op

09 september 2020 18:33 Aangepast: 09 september 2020 20:23
Archieffoto

Een Nederlandse man is gisteravond in het Portugese Faro een vliegtuig uitgezet, nadat hij weigerde een mondkapje op te doen. Dat bevestigt een woordvoerder van Transavia, nadat er verschillende filmpjes van het incident op internet waren verschenen. Het leverde de bijna 150 passagiers een uur vertraging op.

De vlucht zou rond zeven uur 's avonds vertrekken vanuit Faro naar Eindhoven. Bij Transavia is het, zoals bij de meeste vliegtuigmaatschappijen, nu verplicht een mondkapje te dragen tijdens de vlucht. De man werd door een stewardess erop aan gesproken dat hij zijn mondkapje op zijn kin had hangen, dat is te zien op het videoplatform Dumpert

Agressief

De passagier weigerde de aanwijzingen van het personeel op te volgen en ook de piloot werd erbij gehaald. Volgens Transavia ging dat gepaard met de nodige verbale agressie naar de medewerkers van de vliegmaatschappij. Daarop is besloten om de politie erbij te halen en de man uit het vliegtuig te zetten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen mondkapje? Als straf 100 tellen in een doodskist

Daarmee eindigde het niet voor de man. Transavia heeft inmiddels aangifte tegen de man gedaan. Woordvoerder Claudia Metz: "Voor ons is veiligheid natuurlijk heel belangrijk en gezondheid hoort daarbij zeker nu met corona. Wij accepteren dit gedrag absoluut niet. Je houdt je aan onze regels."

Zwarte lijst 

De Portugese politie zal de zaak verder afhandelen met de man. Bij Transavia is hij voorlopig niet meer welkom. Metz: "We hebben het vliegveld een notificatie gegeven, zodat hij niet zomaar de volgende vlucht kan pakken."

Daarnaast wordt er ook onderzoek naar het incident gedaan door de vliegtuigmaatschappij. Voorlopig staat hij op een zogenoemde watch list, passagiers kunnen dan niet online boeken. Ze worden eerst door een medewerker gebeld om te zorgen dat een passagier zich bij de aankomende vlucht wel aan de regels houdt. 

Ook kan het er uiteindelijk toe leiden dat de man op een zwarte lijst van Transavia komt, waardoor hij jaren niet met de maatschappij mee mag.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drinken, schelden en slaan: agressie in de lucht neemt toe

Transavia vliegt sinds begin juni weer. Sinds die tijd is het aantal meldingen van lastige en agressieve passagiers toegenomen. Vaak speelt het mondkapje daarin de hoofdrol. 

Van boord gezet

Volgens Metz gebeurt het bijna dagelijks dat de stewards en stewardessen passagiers aanspreken op het dragen van een mondkapje. Meestal gaat het om mensen die vergeten het weer op te doen na eten of drinken.

"Soms is het zo dat ze nadat ze zijn aangesproken het kapje weer om doen. Dat is niet erg en kan gebeuren. Wanneer mensen meerdere keren het kapje niet op doen, dan maken we een melding en dan kunnen ze niet zomaar vrij reizen."

Vasthoudende weigeraars van het mondkapje worden geweigerd aan boord of van boord gezet.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore