Ga naar de inhoud
Problemen nog lang niet over

Te lange wachttijden voor coronatest: 'We kunnen nu niet opschalen'

Archieffoto van een PCR-test, hierbij duurt de uitslag maximaal 48 uur. Beeld © ANP

De overheid kan de vraag naar coronatests op dit moment niet aan. Die vraag 'stijgt en stijgt en stijgt, zegt de GGD.  Maar omdat er in de laboratoria te weinig capaciteit is, kan de GGD het aantal tests per dag niet opvoeren. Daardoor ontstaan er te lange wachttijden, en frustratie. En het slechte nieuws: de problemen zijn voorlopig nog niet voorbij.  

Hoe druk het op dit moment precies is bij het afsprakencentrum van de GGD, kan de woordvoerder niet vertellen. "Ik ben het nog aan het uitzoeken. Maar neem van mij aan: het is druk."

Lang in de wacht

Dat blijkt ook uit berichten op social media. Mensen klagen over het feit dat de GGD slecht bereikbaar is, dat ze lang in de wacht staan, en dat het niet lukt om een afspraak te maken. En als het al lukt om een afspraak te maken, is dat niet binnen de gestelde 48 uur, of op een locatie die lastiger te bereiken is.

'Dit gaat niet goed' 

De GGD erkent dat er problemen zijn. "Dit gaat niet goed, nee. En we snappen de frustratie. Het is vervelend als je niet binnen 48 uur getest kan worden. Maar we kunnen op dit moment niet verder opschalen, we zijn aan handen en voeten gebonden."

Volgens de GGD ligt het probleem bij de laboratoria waar de tests moeten worden gedaan. "Daar is te weinig capaciteit en een tekort aan materialen. Dus al zouden wij het aantal tests dat we dagelijks afnemen opvoeren, als die tests niet naar het lab kunnen, heeft het geen zin om ze te doen."

Bottleneck

Die labcapaciteit is dus de 'bottleneck'. "Daardoor kunnen we te weinig tests afnemen, en moeten we mensen later inplannen dan gewenst, of moeten ze nog eens terugbellen om een afspraak te maken. Dat legt ook weer druk op het afsprakencentrum."

Wereldwijd
Volg hier ons liveblog
Wereldwijd meer dan 900.000 mensen gestorven door coronavirus

De GGD hoopt dan ook dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport er voor gaat zorgen dat ook de laboratoria zo snel mogelijk gaan opschalen. "Ze zijn bekend met het probleem, en ze zijn er mee bezig. Maar tot die tijd kunnen wij in ieder geval niet opschalen. We zijn aan handen en voeten gebonden."

180.000 tests per week

De afgelopen weken en maanden neemt de vraag naar coronatests alleen maar toe. In de week van 3 augustus werden er 98.978 tests afgenomen, vorige week is dat aantal bijna verdubbeld naar 180.182. "En die vraag blijft alleen maar stijgen", zegt een woordvoerder van de GGD. "We breken record na record."

Maar omdat de capaciteit achterblijft, lukt het niet om iedereen binnen 48 uur in te plannen. "Gisteren lukte dat in 75 procent van de gevallen wel. Maar die overige 25 procent konden we dus pas later inplannen. En dat is onwenselijk, want je moet getest worden als je klachten hebt. Dat moet niet te lang duren." 

Problemen houden voorlopig aan

Het ministerie van VWS laat aan RTL Nieuws weten 'met man en macht te werken' aan het opschalen van de testcapaciteit. "We hebben vorige week contracten afgesloten met twee nieuwe laboratoria die kunnen testen. Daarnaast zijn we er voor aan het zorgen dat de bestaande laboratoria meer testmateriaal krijgen. En we zijn bezig met een aanbesteding om de testen te gaan 'poolen'. Nu is het nog zo dat iedere test afzonderlijk onderzocht moet worden, straks kan dat met meerdere tests tegelijk."

Het ministerie hoopt dat deze maatregelen gaan helpen, maar ziet het voorlopig nog somber in. "We verwachten helaas dat de capaciteitsproblemen nog deze hele maand zullen spelen. Hopelijk wordt het na september beter."

Testen zonder klachten? Niet doen!

Maar hoe komt het dan, dat die capaciteit nog niet op orde is? "We waren al bezig met opschalen, omdat de herfst eraan komt en mensen dus meer verkoudheidsklachten krijgen. Maar de vraag stijgt sneller dan gedacht, ook vanwege terugkerende vakantiegangers."

Ook noemt het ministerie een andere oorzaak. "We hebben onze capaciteit berekend op het testen van mensen die klachten hebben, maar we zien ook dat mensen zonder klachten een afspraak maken bij de GGD om zich te testen. Maar daarmee belast je de capaciteit."

Coronaklachten?
Lees ook:
Coronaklachten? Dit moet je weten over het doen van een test

Dat ziet ook de GGD: "We snappen het goed als mensen zich zorgen maken, maar als je je laat testen zonder klachten, leg je nog meer druk op het systeem. Als jij je laat testen zonder dat je klachten hebt, kunnen wij een ander, die misschien wel klachten heeft, pas later testen. En dat is niet de bedoeling."

Frustratie

De GGD snapt dat mensen moedeloos worden als ze lang in de wacht staan, of moeilijk een afspraak kunnen maken.

"Ons bereiken ook signalen van mensen die dan denken: laat maar zitten. Ik laat me niet testen en ga gewoon naar buiten, de GGD bekijkt het maar. Maar dat is echt niet de bedoeling. Je doet het niet voor ons, maar voor jezelf en vooral voor een ander."

Dit is hoe poep kan helpen in de strijd tegen corona

02:44