Ga naar de inhoud
Belang kinderen

'Steeds minder huwelijken eindigen in een vechtscheiding'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Slechts één op de zeventien gestrande huwelijken loopt tegenwoordig nog uit op een vechtscheiding, terwijl dat er in 2010 nog één op de vijf was. Ouders denken vaker aan het belang van hun kinderen, verklaren deskundigen.

Voor het onderzoek van bureau Kantar, waarover het AD schrijft, werden 500 onlangs gescheiden Nederlanders ondervraagd. In veruit de meeste gevallen verliep de scheiding met de (inmiddels) ex-partner zonder ruzie en hoefde een rechter geen uitkomst te bieden. 

Belang kroost 

"Ex-partners zijn zich er steeds bewuster van dat een scheiding schadelijk kan uitpakken voor de kinderen", zegt scheidingsbemiddelaar Saskia Braun, bestuurslid van de vFAS (vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators). "Ze beseffen dat het in het belang van hun kroost en zichzelf is om te blijven werken aan een duurzame relatie." 

Jeugdzorg
Lees ook:
Jeugdzorg overspoeld door vechtscheidingen

Steeds vaker komen stellen in goed overleg tot een scheiding. De kosten van een rechtszaak zouden daarbij mee kunnen spelen, denken experts. "Dat is het ze niet waard", zegt scheidingsadviseur Scott Martens.

Volgens het Expertisecentrum Kind en Scheiding is de echtscheiding langzaam maar zeker uit de taboesfeer gehaald. Ook zouden bewustwordingscampagnes van de overheid, die de negatieve effecten van een conflictscheiding op jonge kinderen benadrukken, mee hebben geholpen de afgelopen jaren.

Co-ouderschap

Vaker dan voorheen wordt er bij een scheiding co-ouderschap afgesproken. Het gaat nu om een derde van de gevallen, waar dat in 2010 nog maar een kwart was. "Het komt bijna niet meer voor dat mensen een minimale ouderschapsregeling overeenkomen", zegt Braun. 

Komende vrijdag is het de tiende editie van de Dag van de Echtscheiding.

Voorkom een vechtscheiding met deze tips

22:01
De prik is van de cola, na jaren samen ga je uit elkaar. Hoe wikkel je dat financieel slim af? Het antwoord krijg je in Kijkers aan Z, met Carien ten Have.