Ga naar de inhoud
'Verschil tussen leven en dood'

Inbrekers uit op levensreddend hydraulisch gereedschap brandweer

Een brandweerman met hydraulisch gereedschap uit een brandweerwagen. Beeld © ANP

Verschillende brandweerkazernes in Nederland zijn de afgelopen maanden het doelwit geweest van inbrekers. Die lijken het vooral te hebben voorzien op hydraulisch gereedschap dat onder meer wordt gebruikt bij het ontzetten van bekneld geraakte verkeersslachtoffers.

Tot nu toe is ingebroken in kazernes in Boekelo, Wilnis, Heerde, Venlo en Reuver. Soms werd meerdere keren ingebroken in dezelfde kazerne.

Ram- en plofkraken

Een politiewoordvoerder zei vanavond in het programma Opsporing Verzocht dat het gereedschap ook kan worden gebruikt voor criminele doeleinden, zoals inbraken, ram- en plofkraken.

Een woordvoerder van de Limburgse brandweer zegt 'behoorlijk te zijn geschrokken' van de inbraken in Reuver en Venlo, afgelopen maand, vooral ook omdat het gaat om 'operationele materialen waarmee we normaal levens redden'.

In Venlo werden twee sets hydraulisch redgereedschap meegenomen, in Reuver één. Zo'n set is 30.000 euro waard, zegt de brandweer.

De sets bestaan onder meer uit een hydraulische ram, een schaar waarmee zware metalen kunnen worden doorgeknipt, en een spreider waarmee dingen uit elkaar en bij elkaar gedrukt kunnen worden.

Verschil tussen leven en dood

Diefstal kan het verschil betekenen tussen leven en dood, zei een brandweerwoordvoerder in Opsporing Verzocht. "Als we een alarmering krijgen voor een verkeersongeval en er op de kazerne achter komen dat we deze materialen niet tot onze beschikking hebben, kan het een kwartier langer duren voor een andere eenheid met de geschikte materialen ter plaatse is."

Een politiewoordvoerder zegt dat de golf aan inbraken om twee redenen zorg baart: "De brandweer heeft die spullen nodig om mensen te redden, criminelen gebruiken ze om misdrijven te plegen." Ze roept mensen op extra goed te letten op verdachte activiteiten in de buurt van brandweerkazernes.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.