Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik me laat testen op corona?

Wekelijks laten tienduizenden mensen zich bij GGD's testen op het coronavirus. Wat gebeurt er met de testgegevens, en komt je DNA na zo'n test in een centrale databank? Die vragen stellen Sophie en Joke.

Net als artsen en andere medische professionals moeten de GGD's zich houden aan de AVG, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Die houdt in dat ze ervoor moeten zorgen dat je gegevens goed beveiligd zijn en dat alleen bevoegden er toegang toe kunnen krijgen.

Waarvoor worden gegevens gebruikt? 

De overkoepelende organisatie van GGD's, GGD GHOR Nederland, schrijft op haar eigen website waar je gegevens voor worden gebruikt: "We gebruiken je persoonsgegevens om een coronatest te kunnen doen. En om de uitslag van deze test aan de GGD en aan jou te laten weten."

Daarnaast worden je gegevens gebruikt zodat de overheid weet hoeveel besmettingen er zijn en hoeveel tests er zijn gedaan. In die overzichten worden echter je persoonsgegevens weggelaten, je telt dus alleen mee in de statistieken. En je gegevens kunnen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, maar ook dat gebeurt anoniem en volgens strikte regels die gelden voor dergelijk onderzoek.

Statistieken

Ook staat op de site met wie jouw gegevens worden gedeeld. Dat zijn lokale GGD-afdelingen en GGD-artsen, GGD GHOR Nederland, het laboratorium dat jouw test analyseert, de IT-provider van de app CoronIT (het administratiesysteem waar de GGD's mee werken) en Teleperformance (het callcenter dat jou belt over de uitslag).

De gegevens die de GGD van je nodig heeft, zijn je voor- en achternaam, adres of verblijfplaats, geboortedatum, geslacht, burgerservicenummer (BSN), telefoonnummer, e-mailadres, klachten, de streepjescode van het testbuisje, de uitslag van de test, eventueel de naam van de arts die de test aanvraagt, of je direct contact hebt gehad met anderen en of je gewerkt hebt en zo ja in welke beroepsgroep. Die gegevens mogen volgens de Wet publieke gezondheid vijf jaar worden bewaard, daarna moeten ze worden geanonimiseerd.

Databank

Dan de tweede vraag: wordt het afgenomen DNA-materiaal opgeslagen in een (centrale) databank? Daar is het RIVM kort over: nee, er is geen centrale databank waarin het materiaal wordt opgeslagen. 

Wel hebben laboratoria wettelijk de optie om de monsters na de uitslag enkele weken tot maanden te bewaren. "Dat is om eventueel opnieuw te testen als er nog vragen komen", zegt een woordvoerder van het RIVM. "Stel je voor: Jantje heeft het virus. Dan kan er worden gekeken of die variant van het virus bij Pietje afkomstig is."

Op die manier kan dus onderzoek worden gedaan naar besmettingspatronen, om te zien hoe de verspreiding van het virus door Nederland plaatsvindt. "Maar", benadrukt de woordvoerder, "als het lab het niet meer nodig heeft, wordt het monster altijd vernietigd."

Zo kan iedereen met klachten worden getest op corona

01:47
Sinds 1 juni kan iedereen met klachten worden getest op het coronavirus. In deze video leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat.