Ga naar de inhoud
Racisme in de zorg

Minister Van Ark doet stevige beloftes zorgracisme

Tamara van Ark Beeld © ANP

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport heeft gistermiddag in het vragenuurtje beloofd racisme in de zorg aan te pakken. Ze gaat spreken met betrokken partijen en kijkt naar het instellen van een meldpunt voor racisme in de zorg.

Van Ark reageert daarmee op Sameena, die vorige week haar verhaal deed over racisme in de zorg. Jan Paternotte (D66) stelde vragen hier vanmiddag vragen over. "Het is moedig dat zij hiermee naar buiten komt", zegt Van Ark. 

Norm stellen

"Als overheid moeten wij de norm stellen", zegt ze. "In de wetgeving duidelijk maken wat we willen. De realiteit laat zien dat discriminatie en racisme in de samenleving niet zijn uitgebannen."

Van Ark geeft aan een meldpunt voor racisme in de zorg te onderzoeken. Ook wil zij in gesprek met verschillende betrokken organisaties, waaronder Black Lives Matter. 

Racisme
Racisme in de zorg
Racisme in de zorg: 'Ik wil geen zwarte aan mijn bed'

Sameena vertelt dat zij door het racisme overweegt te stoppen in de zorg. Daar reageert Van Ark op. "We zien grote tekorten in de zorg. Daar kunnen we dit nu niet bij hebben. In elke zorg- en patiëntenorganisatie moeten we deze gesprekken hebben."

Help onze redactie

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws doet verder onderzoek naar racisme in de zorg. Ben jij een zorgmedewerker of patiënt en heb je te maken gehad met racisme tijdens je werk of je behandeling? Dan horen wij graag je verhaal. Je kan ons mailen via onderzoek@rtl.nl of stuur een Whatsapp-bericht naar 06-83150859. Je verhaal wordt geheel anoniem en vertrouwelijk behandeld.

Meer verhalen van de onderzoeksredactie vind je hier.