Situatie hectisch en levensbedreigend

Agenten niet vervolgd voor doodschieten tbs'er bij Ochten

08 september 2020 16:15 Aangepast: 09 september 2020 15:49
Politieagenten bij de kliniek De Kijvelanden. Beeld © ANP

"Zeer hectisch en levensbedreigend", zo omschrijft de Rijksrecherche de situatie waarin twee agenten terecht kwamen op een zondag in maart in het Gelderse Ochten. Een ontsnapte tbs'er begon met een nepwapen op ze te schieten. De agenten twijfelden niet en schoten de man dood. Nu staat vast dat de agenten volgens het boekje hebben gehandeld, dus worden ze niet vervolgd.

Eerder op de dag waren de twee tbs'ers ontsnapt uit psychiatrisch centrum De Kijvelanden. Ze ontkwamen door een personeelslid te bedreigen met een mes en vuurwapen. Vervolgens sloegen de twee op de vlucht. Ze gijzelden een taxichauffeur en reden een heel stuk over snelweg A15.

Toen ze doorkregen dat de politie ze op de hielen zat, besloten de mannen uit de taxi te springen en bij Ochten een industrieterrein op te rennen. Een van de twee, een 37-jarige tbs'er uit Delfzijl, begon op de politie te schieten, met wat later een nepwapen bleek te zijn. In het vuurgevecht dat ontstond, kwam de man om het leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie schiet tbs'er dood na ontsnapping

"Gezien de snelheid waarmee de gebeurtenissen elkaar opvolgden, was het voor de politie niet mogelijk om naar een ander middel dan hun vuurwapen te grijpen om de ontsnapte tbs'er te stoppen", is het oordeel van de Rijksrecherche na gesprekken met betrokken agenten en getuigen. Het is gebruikelijk dat er zo'n onderzoek wordt gedaan als agenten hun dienstwapen hebben gebruikt.

De andere ontsnapte tbs'er, een 52-jarige man, werd weer opgepakt. Een vrouw wordt ervan verdacht dat zij de spullen de kliniek insmokkelde waarmee de twee konden ontsnappen. De zaak tegen haar loopt nog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore