Code oranje

Coronacijfers in Nederland stijgen: in deze landen zijn we niet (zomaar) welkom

08 september 2020 15:21 Aangepast: 08 september 2020 16:10
Een coronateststraat op Schiphol. Beeld © ANP

De afgelopen weken stijgt het aantal coronabesmettingen in Nederland. En dat betekent dat sommige landen ons met argusogen bekijken: ook wij zijn niet langer zomaar overal welkom. Zo worden Nederlanders uit zeven provincies geadviseerd om twee weken in quarantaine te gaan als ze naar België willen. En Hongarije en Cyprus mogen we voorlopig al helemaal niet in.

Sinds vanochtend geldt een negatief reisadvies voor Griekenland. Reizigers die terugkomen uit dat land, moeten in quarantaine. Eerder besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken al om heel Spanje en delen van Frankrijk 'oranje' te maken omdat het aantal besmettingen in die landen flink stijgt.

Stijgende lijn

Maar ook in Nederland stijgen de coronacijfers. Halverwege augustus leek het virus nog op z'n retour, maar de afgelopen dagen is er weer sprake van een stijging. In deze grafiek is dat duidelijk te zien:

Omgekeerd reisadvies

Het RIVM meldt vandaag dat er in de afgelopen week 5427 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1830 meer dan een week eerder. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen tot 1,17.

Nu het aantal besmettingen in Nederland de afgelopen weken toeneemt, gelden die reisbeperkingen ook andersom. Landen om ons heen nemen maatregelen om reizigers vanuit Nederland te weren, om te voorkomen dat het virus verder om zich heen grijpt. We hebben ze op een rijtje gezet:

Overzicht Europese landen

Een overzicht (geldig op 8 september 2020) van de Europese landen waar we voorlopig niet zomaar meer welkom zijn:

 • Hongarije:  Hongarije heeft besloten per 1 september opnieuw reisbeperkingen in te voeren voor reizigers uit Nederland. In principe zijn reizigers uit Nederland niet welkom. Alleen inwoners van Hongarije mogen het land inreizen, maar ook zij moeten in quarantaine en meerdere coronatests doen.
 • Cyprus Ook in Cyprus worden reizigers uit Nederland sinds 28 augustus in principe niet langer toegelaten, tenzij ze een cypriotisch paspoort hebben of een verblijfsvergunning. Ook eerstegraads familie van hen mag naar binnen, net als medisch personeel of mensen die om medische redenen naar Cyprus moeten. Maar zij moeten wel een negatieve Covid-test overleggen en 14 dagen in quarantaine.
 • Ierland We mogen Ierland wel in, maar de regering daar wil dat reizigers uit Nederland die naar Ierland reizen zich twee weken beperken in hun bewegingen. "Reis alleen naar Ierland als het noodzakelijk is", adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Letland Het aantal besmettingen in Nederland is gestegen tot boven de besmettingsgraad die door de Letse overheid is vastgesteld. Daarom moeten Nederlanders die Letland in willen, verplicht 14 dagen in thuisquarantaine.
 • Litouwen Nederlanders mogen onder strikte voorwaarden vanaf 17 augustus weer binnen in Litouwen. Wel moeten ze verplicht 14 dagen in quarantaine, moeten ze zich verplicht melden bij de overheid en is er de verplichting om een bewijs mee te nemen uit Nederland van een negatief testresultaat voor COVID-19 (niet ouder dan 72 uur). Dit geldt ook voor Nederlanders met een verblijfs- of werkvergunning.
 • Slovenië Slovenië heeft per 21 augustus besloten om reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland . Bij aankomst in Slovenië geldt voor reizigers uit Nederland een strikte thuisquarantaine van 14 dagen.
 • Slowakije Per 1 september moeten reizigers uit Nederland 10 dagen in quarantaine. Ook moeten zij zich registreren bij de Slowaakse autoriteiten.
 • Belgie Kom je uit de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland en Limburg? Dan wordt je door de Belgische overheid geadviseerd om je bij aankomst in België preventief te laten testen en 14 dagen in België in zelfquarantaine te gaan.
 • Estland Per 1 september zijn de eisen voor inreizen voor reizigers uit Nederland aangescherpt. Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland ligt boven de door de overheid van Estland vastgestelde maximaal toelaatbare besmettingsgraad. Voor reizigers uit Nederland geldt daarom bij aankomst in Estland een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen óf afname van een dubbele Covid-19 test in Estland. 
 • Finland Finland heeft reisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer wordt toegelaten en er geldt een strikte thuisquarantaine bij aankomst in Finland van 14 dagen.
 • Noorwegen Noorwegen heeft besloten per 15 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland. Die moeten 10 dagen in strikte thuisquarantaine  op een vooraf vastgesteld adres. Men moet kunnen aantonen op welk Noors adres men tijdens de quarantaine periode verblijft. Mensen die dit niet kunnen aantonen, kan toegang tot Noorwegen geweigerd worden.
 • Verenigd Koninkrijk Vanaf 15 augustus 2020 zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland ingesteld omdat het aantal besmettingen in Nederland is toegenomen. Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Er geldt een strikte thuisquarantaine van 14 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk.

Rood en oranje

Zie ook onderstaand kaartje. Rood (Cyprus en Hongarije) betekent: in deze landen zijn we in principe niet welkom. Oranje betekent: In deze landen gelden reisbeperkingen zoals het overleggen van een PCR-test en/of de verplichting om bij aankomst in quarantaine te gaan.

VS, China, Marokko

Ook buiten Europa gelden in sommige landen restricties, al hebben die niet perse te maken met de stijgende coronacijfers in Nederland. Zoals:

 • Verenigde Staten Voor reizigers uit Nederland is het erg lastig om de VS binnen te komen. Buitenlandse reizigers die gedurende 14 dagen in de EU-Schengenlanden zijn geweest mogen de komende 14 dagen niet naar de Verenigde Staten reizen.
 • China Ook China voert een streng inreisbeleid. Sinds 28 maart 2020 geldt een algemeen inreisverbod voor bijna alle buitenlanders ook al zijn deze in het bezit van een geldig visum of verblijfsvergunning. Dit geldt niet voor mensen met een visum afgegeven na 28 maart 2020.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Indonesisch eiland Bali rest van het jaar gesloten voor buitenlandse toeristen

 • Canada Canada blokkeert op dit moment de toegang tot het land voor alle internationale reizigers met uitzondering van Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada.
 • Marokko In ieder geval tot 10 september geldt er in Marokko een inreisverbod. De grenzen zijn gesloten voor toerisme. Mensen met een Marokkaans paspoort of verblijfstitel mogen wel het land in, maar moeten in bezit zijn van een negatieve covid-test. Mogelijk wordt het inreisverbod per 10 september versoepeld.
 • Indonesie Er is een inreisverbod voor reizigers uit Nederland voor toeristische reizen

Dit is uiteraard geen compleet overzicht van alle regels in alle landen. Voor meer informatie over een mogelijk inreisverbod op jouw bestemming, kijk op Nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken, of op de Reiswijzer van de ANWB.

Miniatuurvoorbeeld
Volg hier ons liveblog:

Reisbranche naar rechter om Air Maroc te dwingen geld terug te geven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore