Ga naar de inhoud
Droogte

Bodemdaling groter dan verwacht: miljoen huizen kunnen verzakken

Scheuren in het huis kunnen duiden op verzakking Beeld © ANP

Scheve huizen, straten die verzakken en dijken die verschuiven: de bodem in Nederland daalt veel meer dan we dachten. Blijkt uit onderzoek van de TU Delft. Door toenemende droogte zal ook in de toekomst de bodemdaling alleen maar toenemen. Niets doen is volgens deskundigen niet langer een optie.

Zo'n 30.000 huizen zijn naar schatting verzakt en moeten acuut worden hersteld. Maar in de toekomst zouden dat er 1 miljoen kunnen zijn, denken deskundigen. Het gaat vooral om huizen die voor 1970 zijn gebouwd op slappe bodems, in veen - en kleigebieden. 

Groot probleem

"Er is wel wat aan de hand", zegt Dick de Jong van Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek. "Bodemdaling heb je zelf niet in de hand. Eigenaren die gedupeerd zijn met schades, weten zelf vaak niet waar ze terecht kunnen." 

Funderingsproblemen
Lees ook:
Funderingsproblemen huizen worden verdoezeld

Waarom verzakken huizen?

Dat huizen verzakken heeft een aantal oorzaken:

  • Bij verbouwingen zijn vorige eeuw soms zware dakkapellen, badkamers of extra verdiepingen gebouwd, zonder dat is gekeken of de fundering dat wel aan kon. 
  • Doordat het steeds droger wordt, daalt de grondwaterstand. De ondergrond klinkt daardoor in en de fundering verzakt - net als het huis. 
  • Door de daling van het grondwater komen funderingen droog te staan. Met name huizen gebouwd op houten palen zijn dan kwetsbaar, omdat het hout gaat rotten. De fundering kan het huis dan niet meer dragen. 

Onderzoekers van de TU Delft hebben met recente gegevens in kaart gebracht waar de bodemdaling het grootst is. Daarvoor hebben ze gebruik gemaakt van miljarden meetpunten over het hele land. 

Satellietdata

Door gebruik te maken van satellietdata kan de kaart ook om de paar dagen worden vernieuwd. Aan de hand van de kaart is de omvang van het probleem goed te zien. "Wegen, rioleringen, spoorwegen, dijken, maar ook industriële complexen en gebouwen vertonen tekenen van instabiliteit", zegt hoogleraar Ramon Hanssen van de TU Delft. 

Extreme
Lees ook:
Extreme droogte teistert Nederland, boswachter Tim maakt zich grote zorgen

Hilde's woning is verzakt

Voor Hilde Hoenderbos uit het Friese Spanga begonnen de problemen zeven jaar geleden. Ze woont al tientallen jaren in een boerderij. "De deuren begonnen te klemmen en het hele huis begon te scheuren. Er zijn funderingsonderzoeken geweest en daaruit bleek dat de fundering zo goed als weg is." 

De houten palen waar haar boerderij op was gebouwd, zijn door de dalende waterstand droog komen te staan en gaan schimmelen. Kosten voor het herstel: 100.000 euro. "Dat geld hebben wij natuurlijk niet", zegt Hoenderbos. Samen met haar buren, die dezelfde problemen ondervinden, proberen ze de kosten te verhalen bij het waterschap en de provincie. 

Slecht
Lees ook:
Slecht jaar voor dagvlinders door droogte

'Mensen zien het niet'

Op funderingsproblemen rust zowaar een taboe. "Mensen zien het liever niet. Je koopt een leuk huis, dat er van de buitenkant goed uitziet. Maar hoe het met de fundering zit, weet je niet. En als het speelt, duiken mensen weg. Ze wachten te lang en de schade loopt op", zegt Dick de Jong van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek.

Volgens De Jong zij de kosten voor het herstellen van de fundering flink. "Gemiddeld zo'n 80.000 euro."