Vermissing

Komt er na 46 jaar antwoord op de vraag: waar zijn Hans en Piet?

09 september 2020 06:57 Aangepast: 09 september 2020 12:00
Hans Martens (boven) en Piet Hölskens verdwenen 46 jaar geleden. Nu wordt opnieuw naar hun lichamen gezocht. Beeld © ANP

In de nacht van 16 op 17 maart 1974 verdwenen de Brabantse stratenmakers Piet Hölskens (20) en Hans Martens (21), nadat ze in een café waren geweest. Deze week komt er mogelijk een eind aan de vraag die de families 46 jaar lang bezighoudt: waar zijn ze? Vandaag wordt er begonnen aan een ultieme zoektocht.

16 maart 1974. Een dag die in het geheugen gegrift staat van Jan Hölskens, een broer van Piet. Jan (nu 74) stond kort voor sluitingstijd in de Zanzibar, een café in Deurne, toen Piet met een aantal collega's binnenkwam. Ze praatten even wat, daarna ging Piet terug naar zijn collega's.

'Meer geld dan jij'

"Een kwartier later kwam hij weer naar me toe. Hij zei: 'Jan, ik ga nu weg, en als ik terugkom heb ik meer geld dan jij.'" Jan wenste hem lachend succes. Hoe raadselachtig die opmerking van Piet was, had hij toen niet door. "Dat realiseerde ik me later pas."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ultieme zoektocht naar sinds 1974 vermiste vrienden Piet en Hans

Dat later was pas véél later.

Lange tijd hield Jan zichzelf voor dat Piet wel weer terug zou komen. Ook toen zijn moeder de dag na de verdwijning in paniek opbelde dat Piet niet thuis was gekomen en zelfs toen zijn oudste broer zich vastbeet in het onderzoek maar niets kon vinden.

Hoogopgelopen ruzie

In 2012 meldde zich een anonieme getuige bij de politie. Die vertelde dat de twee vrienden tijdens een avondje stappen na een hoogopgelopen ruzie ergens naartoe zouden zijn gelokt en daarna vermoord. Hun lichamen zouden in Duitsland zijn begraven.

Naar aanleiding van die informatie heeft de politie in 2014 een gesprek gevoerd met 'iemand die meer zou weten' over de verdwijning van Piet en Hans, maar dat gesprek heeft volgens een woordvoerder van de politie niets opgeleverd wat kon leiden tot het vinden van de lichamen. 

Jan Hölskens bij het water waar zijn broer mogelijk ligt. Jan Hölskens bij het water waar zijn broer mogelijk ligt.

Wel hoorden de families de mogelijke reden van de moord. Hans zou een relatie hebben gehad met een getrouwde vrouw en door haar echtgenoot zijn vermoord. Piet was daar getuige van en moest daarom ook dood.

Concrete informatie

Het was voor Jan de eerste concrete informatie over de verdwijning van zijn broertje. "Toen dacht ik: nou ga ik door het beton. En toen ben ik gaan zoeken." Dagen en nachten was hij bezig om uit te zoeken wat er kon zijn gebeurd. In 2017 schakelde hij een privédetective in. Zij vermoedde dat de mannen begraven liggen in een plas tussen Liessel en Deurne, de Brink.

Ook de politie denkt op basis van de nieuwe informatie dat dat de meest logische plek is, ook al leverde een zoektocht in 2018 daar niets op. "Het is een groot gebied", zegt Jan.

Metaal onder het zand

Nu wordt er opnieuw gezocht. Met speciale apparatuur is vastgesteld dat op twee plekken iets van metaal ligt, meters onder het zand. Mogelijk gaat het om de rode Fiat Coupe 850 van Piet, waarmee de twee mannen die avond vertrokken. Ook die werd nooit teruggevonden. 

Het zoeken is 'zeer specialistisch' werk dat dagen in beslag neemt, zegt de politie tegen Omroep Brabant. "Eerst moet de situatie onder water stabiel worden gemaakt, Dan wordt de bovenlaag zand weggegraven tot de bovenkant van het object in het water vrij komt te liggen. En vervolgens kan door duikers en met camera's beoordeeld worden of het gaat om de auto van de vrienden."

Jan moest 'lachen en huilen tegelijk' toen bleek dat dit 'de meest waarschijnlijke plek' is waar de lichamen kunnen liggen, vertelt hij. Omdat Piet na al die jaren van onzekerheid nu mogelijk eindelijk wordt gevonden. "Het graf van mijn ouders moet gerestaureerd worden. Dat gaan we doen als we Piet erbij hebben gelegd."

Geen veroordeling

Wat wel steekt, is dat er nooit iemand zal worden veroordeeld als het daadwerkelijk om moord blijkt te gaan. Voor moordzaken van voor 1988 geldt een verjaringstermijn. "Ik snap het niet. Als ik te hard rij, dan krijg ik een bekeuring en moet ik betalen. Doe ik dat niet, dan wordt die verdubbeld. Als iemand een moord gepleegd heeft, dan wordt de straf kwijtgescholden."

Toch zou ook de vondst van de lichamen al heel veel rust geven. Het zou een eind betekenen aan de jarenlange zoektocht, een antwoord op in elk geval die ene vraag: waar zijn Piet en Hans? Al is het jaren te laat. "Mijn eigen zoon is overleden, dat heb ik een plekje kunnen geven. Mijn ouders hebben nooit hebben geweten waar Piet was, dus zij hebben dat nooit kunnen doen."

Wanneer is een moord verjaard?

Vroeger gold er een verjaringstermijn van 18 jaar voor het plegen van een moord. Na die tijd kon een moordenaar niet meer vervolgd of berecht worden. Maar door een wetswijziging die in 2006 is ingegaan, kunnen moorden die nu gepleegd worden niet meer verjaren.

Bij het ingaan van die nieuwe wet was er sprake van een overgangstermijn. Hierdoor is het zo dat moorden die gepleegd zijn vóór 1988, zoals de moord op Piet en Hans, nog wel verjaren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore