Kokend heet

Brandwonden bij kinderen ontstaan vaak in het bijzijn van ouders

08 september 2020 10:48 Aangepast: 08 september 2020 13:36
De meeste kinderen lopen brandwonden op in het bijzijn van hun ouders. Beeld © iStock

De meerderheid van de ongelukken waarbij kinderen brandwonden oplopen, gebeurt terwijl de ouders in dezelfde ruimte zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting samen met de drie brandwondencentra.

Bij meer dan 80 procent van de gevallen waren de kinderen in het bijzijn van de ouders. Vooral kinderen in grote gezinnen liepen brandwonden op. Jongetjes van achttien maanden oud vormen de grootste groep slachtoffers, blijkt uit het onderzoek. 

Kop hete thee

"Dat zijn dus de kinderen die zich net kunnen optrekken en kunnen grijpen. Zo trekken ze staand een kop hete thee over zich heen", zegt de stichting. En juist die hete kopjes thee zijn de grootste boosdoener.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pas op voor bliksem: 'Brandwond vanaf mijn voorhoofd tot aan mijn voet'

De stichting wil met de resultaten van het onderzoek ouders bewuster maken van de gevaren en brandwonden bij kinderen voorkomen. Vooral nu door de coronamaatregelen veel ouders thuiswerken.

 Tips om te voorkomen

"Ouders denken vaak dat ze geen risico lopen zolang ze in de buurt van hun kindje zijn of hen goed in het oog houden. Deze inzichten laten zien dat dit zeker niet het geval is," zegt Annebeth de Vries, hoofd van het kinderbrandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk.

De Nederlandse Brandwonden Stichting geeft ook tips om brandwonden te voorkomen. Zo is het beter om niet alleen hete thee uit de buurt van kinderen te zetten, maar ook wat koud water toe te voegen.

Even je tanden bleken? Pas op voor brandwonden

Deze tandarts test een tandenbleeksetje dat je via online webshops van buiten de Europese Unie kunt bestellen. De Consumentenbond waarschuwt voor het gevaar van dit soort producten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore