Ga naar de inhoud
'Erg ongerust'

Verdwaalde walvis dood op strand bij Terneuzen, zorgen om kalf

De dode butskop. Beeld © Wouter Jan Strietman

Een dode butskopwalvis is aan het eind van de ochtend gevonden op het strand van Terneuzen. Het dier werd de afgelopen weken al een paar keer met een kalf gezien en heeft het dus niet gered. Hulporganisatie SOS Dolfijn kijkt uit naar het kalf.

"We zijn ontzettend ongerust", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. "Onze ervaring met dit soort dieren is dat ze, als we ze hier in de zee aantreffen, altijd dood of levend aanspoelen. Als we het dier zwemmend vinden, proberen we het de weg terug te laten vinden."

Moeder gaf nog melk

Toch zal die aanpak nu waarschijnlijk ook niet leiden tot succes. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de dode walvis en de kans is groot dat die nog melk gaf aan het kalf. "Als dat klopt, was het kalf dus nog afhankelijk van de moeder en zal het snel verzwakken."

De dieren werden gisteren nog gezien, schreef SOS Dolfijn vanochtend nog op Twitter. "Dat zag er al erg onrustig uit, misschien was ze toen al gewond", zegt Van den Berg.

De beelden van gisteren:

De Universiteit Utrecht gaat nu onderzoek doen naar de doodsoorzaak en hoopt ook de reden te vinden waarom het dier hier terechtkwam. Daar is haast bij geboden, vertelt Van den Berg. Het zou gebeurd kunnen zijn door gehoorschade, want zo oriënteren walvissen zich doorgaans. Waarom dan haast? "Mogelijke gehoorschade is maar tot 18 uur na overlijden te vinden", zegt Van den Berg.

Diepzeebewoners

Dat ze hier terechtkomen, is echt niet normaal. "Het zijn echte diepzeebewoners. Je moet denken aan de diepe troggen in de Atlantische Oceaan, waar ze zich voeden met bijvoorbeeld inktvissen. Als ze hier komen, zijn ze echt een heel stuk uit de richting."

Toch is het geen incident meer, butskoppen in Europa. Van den Berg "Ook in landen om ons heen worden de dieren geregeld gespot. Maar de laatste keer dat we ze hier zagen, is lang geleden. Zo uit m'n hoofd: volgens mij was dat in 1993."