Brandhaard Den Haag

Rutte over toename besmettingen: 'Geen goede berichten'

07 september 2020 13:35 Aangepast: 07 september 2020 16:15
Premier Mark Rutte. Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen in Nederland bleef wekenlang stabiel, maar de afgelopen dagen is een stijging te zien. "Dat zijn natuurlijk geen goede berichten", zegt premier Mark Rutte in een reactie.

Iedere middag wordt het zogenoemde coronadashboard bijgewerkt. Daarop staan onder andere het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames van de afgelopen dagen, het aantal opnames op de intensive cares en het aantal positief geteste mensen per 100.000 Nederlanders.

Stijging

Gisteren bleken er 925 nieuwe coronabesmettingen gemeld te zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er bijna 300 meer dan het gemiddelde van de dagen daarvoor.

In de zes dagen van maandagochtend tot zondagochtend steeg het aantal besmettingen in Nederland met 4086. Dat is aanzienlijk meer dan in dezelfde periode een week eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na ophef Grapperhaus: advocaat wil generaal pardon coronaboetes

Premier Rutte reageert op de vraag of hij zich zorgen maakt. "Ik maak me geen zorgen, daar heb je niet zoveel aan. Ik neem liever maatregelen." Hij benadrukt: "Het laat ook weer zien hoe belangrijk het is om je aan de 1,5 meter te houden. En je handen stuk te wassen."

Rutte zegt overleg te voeren over of er verder iets moet gebeuren om een tweede golf te voorkomen. "Ik heb vandaag weer overleg en later deze week zijn er ook weer allerlei besprekingen, waarin we gaan bekijken wat dit betekent."

Besmettingen Den Haag

Een nieuwe coronabrandhaard is de stad Den Haag. De Veiligheidsregio gaf enkele dagen geleden al aan dat het aantal besmettingen daar blijft oplopen. 

Een opvallend deel van de besmettingen vindt plaats in de horeca. En daarom heeft een aantal horecazaken de afgelopen week op eigen initiatief de deuren gesloten.

Daarnaast ziet de GGD Haaglanden dat er de afgelopen week veel besmettingen zijn onder studenten, terugkeerders van vakantie en mensen die op een familiebijeenkomst zijn geweest. Eenderde van de mensen die positief is getest, zit in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar. Uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat veel mensen alleen maar milde klachten hebben.

Het gemiddeld aantal besmettingen in Den Haag:

Herfst 

De voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, de Haagse burgemeester Jan van Zanen, waarschuwde vrijdag: "Met de herfst op komst, gaan mensen vaker binnen zitten in plaats van op een terras. Ook binnen blijft het van cruciaal belang anderhalve meter afstand te houden."

Volgens Van Zanen zitten in sommige restaurants en cafés mensen weer dichter bij elkaar. "Mensen hebben de behoefte om samen te komen. Dat is begrijpelijk en dat kan ook, maar alleen volgens de regels."

Vandaag maakte de gemeente bekend dat er voorlopig geen extra maatregelen komen. De gemeente doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, laat een woordvoerder van Van Zanen nu weten. Eerder deed de hofstad niet mee toen Amsterdam en Rotterdam een mondkapjesplicht invoerden toen het aantal besmettingen daar toenam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore