Ga naar de inhoud
Strafschikking

Advocaten: houd (ook tijdens coronacrisis) oog voor verdachten

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Nederlandse advocaten vrezen voor de rechten van verdachten tijdens de coronacrisis. Mensen die een overtreding zijn begaan en van het Openbaar Ministerie (OM) een strafbeschikking krijgen opgelegd, zouden óók een advocaat moeten kunnen raadplegen.

Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) vandaag. Het OM heeft door de coronacrisis forse achterstanden weg te werken. Om zaken sneller af te kunnen handelen krijgen verdachten de laatste tijd vaker een strafbeschikking opgelegd.

Strafbeschikking

Zo'n strafbeschikking wordt niet door een onafhankelijke rechter opgelegd, maar rechtstreeks door de officier van justitie. Volgens de NVJSA hebben verdachten óók in dat geval recht op een advocaat. Sterker nog, zo stelt de NVJSA, het OM zou verdachten actief rechtsbijstand moeten verlenen. Dat gebeurt momenteel echter niet.

'Advocaten
Lees ook:
'Advocaten vrezen voor rechten van verdachten tijdens coronacrisis'

Eerder zeiden advocaten al dat ze zich zorgen maken over de rechten van verdachten tijdens de coronacrisis. Zo deden de strafpleiters hun beklag over slechte videoverbindingen, kleine verhoorkamers en digitale rechtszaken. Een eerlijk strafproces komt zo in gevaar, vonden zij.

Geen
Lees ook:
Geen strafblad meer na affaire Grapperhaus, maar David wil nog meer

Slager die eigen vlees keurt

Juridische bijstand moet ook bij strafbeschikkingen geïntroduceerd worden. Dat is niet om inkomsten te generen voor advocaten, vertelt NVJSA-voorzitter Joren Veldheer aan Trouw

"Het gaat hier om misdrijven die het OM normaal wel aan een objectieve rechter zou voorleggen, maar die het nu zelf gaat beoordelen, de slager die zijn eigen vlees keurt dus", legt Veldheer uit.

"Juist in zo’n situatie moet je als overheid iets extra’s doen om te zorgen dat de rechtsbescherming voor die verdachten is gewaarborgd."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.