Het kabinet hoeft voor de invoering van de coronawet niet te rekenen op steun van GroenLinks. Dat zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Volgens hem zorgt de wet dat het kabinet de Tweede Kamer buiten spel kan zetten.
Dat zegt Klaver in een interview met Nu.nl. Het is voor het eerst dat GroenLinks zich uitspreekt over de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19, beter bekend als de coronawet. Daarin worden coronaregels vastgelegd die nu nog in lokale noodverordeningen staan.

"Deze wet maakt het voor het kabinet mogelijk om per decreet te regeren", zegt Klaver. Hij zegt dat de Tweede Kamer dat niet mag laten gebeuren. "De minister kan zonder goedkeuring van het parlement grondrechten inperken."
GroenLinks spreekt zich nu uit tegen de wet, maar de partij is niet de enige die kritisch is. "Het gaat steeds moeilijker worden voor de coalitie om de coronawet in deze vorm door de Tweede Kamer te loodsen", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "De hele oppositie is kritisch en GroenLinks zegt de wet dus nu al niet meer te steunen."
Waarom is een wet nodig?
De coronaspoedwet moet een verzameling zijn van regels die nu zijn verpakt in noodverordeningen. Een noodverordening is een ultieme bevoegdheid voor een burgemeester om de openbare orde te kunnen bewaken. Maar noodverordeningen zijn niet eindeloos houdbaar. Ze zijn bedoeld voor korte periodes, zoals bij demonstraties of rellen. Daarom moesten de regels worden vastgelegd in een wet.
Klaver zegt dat de coronawet zorgt dat volksvertegenwoordigers buiten spel worden gezet, terwijl juist het tegenovergestelde zou moeten gebeuren. "Ik denk dat hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer de volksvertegenwoordiging moet worden meegenomen in de maatregelen die het kabinet wil nemen, in plaats van dat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge die via een persconferentie bekendmaken."
Demonstraties tegen de spoedwet: 'Den Haag moet ons vertegenwoordigen'
Nog eens naar de wet kijken
De wet moet niet alleen door de Tweede Kamer, maar ook nog door de Eerste Kamer. En daar heeft de coalitie geen meerderheid, zegt Bremer. Het is volgens haar 'niet onwaarschijnlijk' dat minister Hugo de Jonge nog eens goed naar de wet zal kijken en waar nodig aanpassingen zal doen.
"Premier Rutte gaf daar al een voorzet toe door vrijdag in zijn persconferentie te zeggen dat zijn kabinet openstaat voor een gesprek als er goede ideeën zijn om de wet te verbeteren."
