Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Kan ik alsnog besmet zijn, als de testuitslag negatief was?

Iedereen met verkoudheidsklachten, benauwdheid of koorts kan vragen om een coronatest. Maar wat als de uitkomst (onterecht) negatief is? Kun je dan alsnóg besmet zijn? En moet je bij een negatieve uitslag nog steeds thuisblijven bij klachten?

Dit vragen onder meer onze lezers Peggy en John zich af. 

Onterecht negatief

Eerst even de vuistregel opfrissen: bij klachten blijf je thuis en laat je testen. De beste kans op een juiste uitslag heb je op de derde dag waarop je klachten hebt. Als je te vroeg een test doet, is de kans groot dat het testresultaat onterecht negatief is.

Met andere woorden: dat je op basis van de testuitslag denkt dat je géén corona hebt, terwijl je het wél hebt.

9
Lees ook:
9 stellingen voorgelegd: afwachten, testen of quarantaine

Dus ja, je kunt besmet zijn met het coronavirus als je testuitslag negatief is. Want je kan bijvoorbeeld een verkeerde uitslag krijgen, omdat de test niet goed is afgenomen. Of het transport van het wattenstaafje naar het laboratorium (waar de test moet worden geanalyseerd) te lang duurde of de temperatuur tijdens het transport niet goed was. 

Opnieuw testen

Nog steeds geldt: een negatieve testuitslag betekent dat je op het moment van testen geen corona hebt. Je mag dan gewoon weer naar buiten. Ook je huisgenoten hoeven niet meer thuis te blijven, tenzij zij zelf klachten krijgen, dan moeten ook zij zich laten testen.

Er zijn een paar uitzonderingen: je mag niet naar buiten als je in huis woont of nauw contact hebt gehad met iemand die corona heeft; als je net teruggekomen bent uit een land met een oranje of rood reisadvies; of als een huisgenoot klachten heeft met koorts en/of benauwdheid.

Als je zelf opnieuw klachten krijgt of als je eerdere symptomen verergeren, laat je dan een paar dagen later nogmaals testen. 

Ik
Lees ook:
Ik ben verkouden, maar negatief getest: moet ik nog steeds thuisblijven?

In de omgekeerde situatie moet je wel in isolatie. Dus als je positief getest bent, maar geen klachten hebt. "Als je na 72 uur nog steeds klachtenvrij bent, mag je uit isolatie", zegt het RIVM. "Die 72 uur zijn om af te wachten of je wel klachten gaat ontwikkelen. Als je corona hebt en wél klachten ervaart, dan moet je minimaal 7 dagen in isolatie, tot je minstens 24 uur geen klachten meer hebt."