Ondermijning

Advies: 10 jaar lang 400 miljoen extra nodig in strijd tegen drugscriminelen

04 september 2020 21:00 Aangepast: 04 september 2020 22:43
De ontmanteling van een drugslab Beeld © ANP

Om drugscriminaliteit beter te bestrijden is jaarlijks 400 miljoen euro extra nodig. Dat staat in een rapport van de voormalige burgemeester van Tilburg Peter Noordanus, wat als advies dient voor de overheid. Het geld zou onder meer nodig zijn om criminelen beter op te sporen en te berechten.

Volgens de adviescommissie moet er meer geld naar het Openbaar Ministerie en de rechtbanken. Zo zou de rechtbank moeten kunnen beschikken over speciale ondermijningskamers, waar mensen kunnen worden berecht die zich schuldig maken aan georganiseerde criminaliteit. 

Een deel van het geld is bestemd voor projecten die zich richten op het ontmoedigen van drugsgebruik. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van enveloppen onder tafel tot drugshandel: hier worstelen amateurvoetbalclubs mee

Wat is ondermijning?

Van ondermijning spreken we wanneer criminelen - de onderwereld - de bovenwereld gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van drugs, of witwassen.

Voorbeelden van ondermijning:

  • Een boer met een leegstaande schuur wordt door criminelen benaderd om in die schuur een hennepkwekerij te vestigen
  • Een douane-ambtenaar wordt omgekocht om via de haven van Rotterdam drugs te kunnen smokkelen
  • Een lokale wethouder wordt gechanteerd om een oogje toe te knijpen bij illegale activiteiten in de gemeente
  • Jongeren op middelbare scholen worden door drugscriminelen geronseld om klusjes uit te voeren
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drugscriminelen ronselen jongeren op school: 'Het gebeurt overal'

Het Strategisch Beraad Ondermijning is een adviescommissie waarin veel overheidsdiensten samenwerken, waaronder de politie, het Openbaar Ministerie en de marechaussee. Volgens deze commissie moet de rol die Nederland speelt in de drugswereld dringend worden verkleind, om ons land onaantrekkelijker te maken voor drugscriminelen. 

Buitenlandse drugscriminelen

Drugscriminaliteit is volgens voorzitter Peter Noordanus aan de orde van de dag. "De grootste cocaïnewasserij van Europa is net gevonden in het Drentse dorpje Nijeveen. Er zijn Columbianen gearresteerd. Even geleden is er een boot bij Moerdijk gevonden waarop crystal meth werd geproduceerd. Daar waren Mexicanen. Drugscriminelen kiezen Nederland uit."

Nederland is voor buitenlandse criminelen een interessant land, meent Noordanus. "Waarom denk je dat drugspillen die voor de Australische markt zijn bedoeld hier worden geproduceerd en niet daar? Omdat je hier maar een minimale straf krijgt als je wordt gepakt. En daar niet. Dus verhoog die straf.”

Verplicht meewerken

De adviescommissie komt met een tienjarenprogramma om de drugscriminaliteit aan te pakken. Daarin staat onder meer dat de overheid meer moet samenwerken met bedrijven die de kans lopen om te worden gebruikt door criminelen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die een rol spelen in transport, bij luchthavens en zeehavens.

Die bedrijven zouden volgens het advies moeten worden verplicht tot medewerking aan drugsbestrijding. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore