Trein ramde vrachtwagen

Treinongeval Roermond: chauffeur negeerde verbodsbord

04 september 2020 14:08 Aangepast: 30 oktober 2020 09:28
Het moment van de botsing is gefilmd.

Alles wijst erop dat de chauffeur van de vrachtwagen die gisteren zag hoe zijn oplegger werd geramd door een trein bij Roermond, een fout heeft gemaakt. De bestuurder negeerde een verbodsbord.

Dat blijkt na bestudering van de verkeerssituatie ter plaatse. De vrachtwagen was geladen met grote rollen papier, die de chauffeur even daarvoor had opgehaald bij een papierfabriek. 

De bestuurder moet over de Parallelweg langs het spoor richting de overweg zijn gereden. Langs die smalle weg staan twee borden. Het eerste bord staat aan het begin van deze straat en is een verbodsbord: verboden voor vrachtverkeer.

Het moment van de botsing is gefilmd:

De vrachtwagen stond vast op een spoorwegovergang. De chauffeur probeerde de trein nog met signalen te laten stoppen, maar dat mocht niet baten.

Vlak voor de spoorwegovergang staat een waarschuwingsbord voor slecht wegdek. Een onderbord waarschuwt voor een verhoogde overweg. Dit maakt het aannemelijk dat de chauffeur tijdens het oversteken vast is komen te zitten met zijn oplegger.

'Je kan daar niet keren of niks'

"Die vrachtwagen had daar helemaal niet mogen rijden", zegt een buurtbewoner tegen RTL Nieuws. "Het is een hele smalle weg. Je kan daar niet keren of niks." Toch gebeurde het de laatste tijd geregeld dat een vrachtwagen deze overweg gebruikte, zegt hij.

De verkeersborden die de chauffeur van de vrachtwagen gepasseerd moet hebben. De verkeersborden die de chauffeur van de vrachtwagen gepasseerd moet hebben.

Volgens deze buurtbewoner wordt er verderop aan de weg gewerkt om de bereikbaarheid van een outletcentrum te verbeteren. "Maar ze hebben alles dichtgegooid. Die chauffeurs raken allemaal de weg kwijt. Die komen uit Polen of Roemenië en noem maar op, die rijden allemaal op hun navigatie. Die weten niet waar ze naartoe moeten."

De buurtbewoner merkt op dat de chauffeur er wel goed vanaf is gekomen. "Gelukkig zijn er geen doden gevallen."

Chauffeur is gehoord, niet aangehouden

Wel raakten twee treinpassagiers licht gewond. De politie meldt dat het onderzoek naar de toedracht van het treinongeval nog in volle gang is. De chauffeur van de vrachtwagen is gehoord over de aanrijding, hij is niet aangehouden.

Inzittende trein: 'Onduidelijk wat er aan de hand was'

"Het was een heel raar gevoel", zegt Gabriel over het moment van de aanrijding. Hij zat ergens in het midden van de trein toen die in botsing kwam.

Voor veel passagiers was het aanvankelijk onduidelijk wat er was gebeurd, ook voor Gabriel, een Spanjaard die in Amsterdam woont. De trein stond opeens stil en bleef ook heel lang stil staan, vertelt hij. "Mensen waren boos. Het was heel lang onduidelijk wat er gebeurd was." Het duurde een uur voordat ze de trein mochten verlaten. Pas toen werd goed duidelijk wat er aan de hand was.

Prorail laat weten dat hun incidentenbestrijders en spoorwerkers van aannemer Strukton Rail sinds donderdagavond 'met man en macht' gewerkt hebben om de aanrijdingstrein en vrachtwagen van het spoor te krijgen en het spoor te herstellen. "De schade bleek groter dan verwacht."

De verwachting is dat ProRail het treinverkeer Roermond-Weert in de loop van de middag kan opstarten. Van Roermond richting Sittard rijden inmiddels weer treinen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore