Je komt rond van 1000 euro per maand, werkt je het apelazarus een eigen bedrijf te starten en dan staat corona voor de deur. Het overkwam Mohammed (30) en Rob (41). "Ik was net zo goed bezig, maar corona zorgde voor problemen."
Mohammed leeft nu een jaar van de bijstand, Rob twee. Ze begonnen beiden met een eigen bedrijf, maar de laatste maanden kwam er geen stuiver meer binnen. "Ik had net grote klanten gekregen, maar toen kwam de coronacrisis", zegt Rob die met zijn eigen bedrijf verhuurders van Airbnb's helpt toeristen te ontvangen.
'Iedereen zei af door corona'
Ook de klanten van Mohammed verdwenen als sneeuw voor de zon. Hij heeft een cateringbedrijf in Arabisch en gezond eten. "Ik had drie à vier grote klanten die bestellingen wilden afnemen, maar iedereen zei af door corona."
Het aantal mensen in de bijstand is door de coronacrisis voor het eerst in twee jaar fors gestegen. Maar de pandemie maakt het mensen die al ín de bijstand zaten ook moeilijker eruit te komen. "Door de coronacrisis kwamen nul toeristen deze kant op. Verhuurders van Airbnb willen in hun eigen huis echt geen mensen ontvangen die mogelijk het virus uit een ander land meenemen. Al m'n klanten vielen weg", zegt Rob.
Buzinezzclub
Zowel Mohammed als Rob hebben hun bedrijf opgezet via de Buzinezzclub: een project dat jongeren uit de bijstand begeleidt naar een eigen bedrijf, baan of opleiding. Dit doen ze in de steden Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. De Buzinezzclub is eigenlijk voor jongeren tot 35 jaar, maar voor mensen die aan bijna alle criteria voldoen mogen ze uitzonderingen maken. "En ik ben jong van geest", lacht de 41-jarige Rob.
"Als iemand super gemotiveerd is, bespreken we met de gemeente wat mogelijk is", zegt oprichter van het project Leo van Loon. "Uiteindelijk hebben we een persoonlijke aanpak: het gaat erom wat zij willen", zegt hij.
'Ik wilde het niet aanvragen, maar moest wel'
Rob en Mohammed kwamen ieder op een verschillende manier in de bijstand. Rob vertelt dat hij vroeger een aantal studies heeft gedaan, maar hij kwam er al gauw achter dat hij het werk als ondernemer veel leuker vindt. "Ik heb lang als bedrijfsleider gewerkt in een supermarkt, bijna 90 uur per week. Maar dat vele werken heeft ervoor gezorgd dat ik een burn-out kreeg en 2 à 3 jaar geleden in de bijstand ben gekomen."
Mohammed volgde een opleiding tot IT-assistent, maar die bleek te moeilijk. "Ik moest met de studie stoppen en begon met het koken van Arabische gerechten. Alleen ik verdiende er niet genoeg aan om van te leven en een andere baan kon ik niet vinden. Toen moest ik de bijstand wel aanvragen, al wilde ik het écht niet. Ik heb zelfs mijn auto moeten verkopen."

Ook Mohammed kreeg problemen met zijn eigen bedrijf. "Niemand belde meer naar mijn cateringbedrijf, want alle evenementen waren afgelast. Alles viel stil."
Wat is de bijstand?
Je hebt recht op een algemene bijstandsuitkering als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Je woont rechtmatig in Nederland
- Je bent 18 jaar of ouder
- Je hebt niet genoeg inkomen of eigen vermogen om in eigen levensonderhoud te voorzien
- Je kunt geen beroep doen op een andere voorziening of uitkering
- Je zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring
Je hebt geen recht op bijstand, als je te veel vermogen hebt. Een voorbeeld van vermogen is spaargeld of een eigen huis. De gemeente waarin je woont controleert dit. Binnen acht weken moet de gemeente een beslissing nemen over je aanvraag.
Bron: Rijksoverheid
Sparen zit er niet in, maar Rob en Mohammed kunnen goed rondkomen van het maandelijkse bedrag dat op hun rekening wordt bijgeschreven. "Ik heb zelf niet zoveel problemen om rond te komen van de bijstand. Ik ben alleenstaand, woon in een huurhuis en heb niet zoveel vaste lasten. En elk weekend uitgaan doe je ook niet", vertelt Rob. "Het is genoeg om de basis te betalen", zegt Mohammed.
Schaamte voor de bijstand
Wel krijgen ze veel te maken met vooroordelen over de bijstand. "Die zullen er altijd zijn", zegt Rob. "Maar niemand zit vrijwillig in de bijstand. En het is soms best moeilijk om uit de bijstand te komen zonder hulp." Hij pleit dan ook voor meer persoonlijke begeleiding die mensen naar langdurige financiële zekerheid leiden, zoals de Buzinezzclub.

Ook Mohammed geeft aan enige vorm van schaamte te voelen. "Ja, dat voel ik soms wel."
De toekomstplannen voor de mannen zijn onduidelijk. "Ik weet niet zo goed wat er gaat gebeuren. Ik heb een bedrijf, maar het loopt nu niet", zegt Rob. Mohammed heeft goede moed: "Ik hoop snel weer aan de slag te gaan."