Ouders springen bij

Jongeren hebben meer geld te besteden, maar komen toch tekort

04 september 2020 07:03 Aangepast: 04 september 2020 07:45
Archieffoto. Beeld © ANP

Middelbare scholieren hebben meer geld te besteden dan vier jaar geleden. Zo krijgen ze iets meer zakgeld en kleedgeld en verdienen ze meer met bijbaantjes. Ze ontvangen gemiddeld maandelijks 147 euro. Dat is 35 euro méér dan vier jaar geleden, meldt het Nibud.

Toch vindt meer dan de helft dat ze geld tekortkomen, blijkt uit het scholierenonderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). 

Bijna 90 procent van de scholieren krijgt zakgeld. Kleedgeld krijgt de helft van alle scholieren. Aan bijbaantjes besteden ze een uur meer per week dan vier jaar geleden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer betalingsproblemen bij jongeren: zo blijf je uit de schulden

Ouders betalen vaker voor dagje uit en telefoon

Meer scholieren krijgen kleedgeld en minder ouders betalen dan ook alle kosten voor kleding en schoenen voor hun tieners. Tegelijkertijd betalen ouders wel steeds vaker alle kosten voor de mobiele telefoon, vakantie en dagjes uit. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart vindt dat maar niets. "Leren hoe je moet rondkomen van een bepaald budget is een voorwaarde om later betalingsproblemen te kunnen voorkomen.

Het meest geven jongeren uit aan schoenen en kleding, gemiddeld zo'n 48 euro per maand. Het deel van de ouders dat de kosten hiervoor volledig betaalt, is de afgelopen vier jaar gedaald. Maar het aantal ouders dat betaalt voor dagjes uit en telefoons is dus toegenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schulden op je 18de: 'Op een gegeven moment verzuip je gewoon'

Tekort aan geld

Toch vindt meer dan de helft van de scholieren dat ze geld tekortkomen. Jongeren tot en met 16 ervaren vaker een tekort aan geld dan 17- en 18-jarigen. Die hebben vaak ook hogere inkomsten. 43 procent van de scholieren vraagt bij tekort extra geld aan ouders. Een meerderheid van de scholieren, 56 procent, vindt dat ze goed met geld kunnen omgaan. Vier jaar geleden was dat nog 62 procent.

"Het geldtekort zit niet zozeer in de portemonnee, maar vooral tussen de oren,’ zegt Nibud-hoogleraar Wilco van Dijk. "Jongeren kijken naar wat anderen doen en willen ook doen wat anderen doen. Als het dagelijks lijkt alsof anderen meer geld kunnen uitgeven dan jij, frustreert dat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore