140 euro boete

Marco Kroon vecht boete aan: 'Ik kon niet anders dan wildplassen'

03 september 2020 19:59
Marco Kroon Beeld © ANP

Majoor Marco Kroon had naar eigen zeggen geen andere keuze dan te gaan wildplassen tijdens carnaval in Den Bosch, waar hij vorig jaar werd beboet door agenten. Vandaag vocht hij de boete van 140 euro aan bij de militaire kantonrechter in Arnhem.

Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, betoogde in de rechtbank dat hij door hoge nood geen tijd had om een toilet te bereiken. "Ik heb er alles aan gedaan, maar ik kon het niet meer ophouden. Het zweet brak me uit. Het was voor mij niet meer te doen om naar de volgende sanitaire stop te gaan. Het was puur overmacht", zei Kroon.

Kroon zei tijdens de zitting dat hij al sinds 1993 een hyperactieve blaas heeft. Hij zou zelfs twee plasflessen in zijn auto hebben liggen. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops zijn er voor mensen met blaasproblemen veel te weinig toiletvoorzieningen in het centrum van Den Bosch, zeker met carnaval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boete wildplassen aanvechten zinvol? 'Het is een heterdaadje'

Knoops betoogde dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die wildplassen verbiedt, niet rechtsgeldig is als de gemeente niet meer toiletten plaatst bij een drukbezocht evenement. Dat is de gemeente volgens Knoops verplicht, omdat een VN-verdrag voorschrijft dat alle mensen met een beperking recht hebben deel te nemen aan culturele evenementen.

Glazen kooi

Een wandeling naar de dichtstbijzijnde toiletwagen was volgens Kroon geen optie, daar was het te druk. "Ik weet dat ik niet mag wildplassen. En ik weet dat ik herkend word. Ik leef in een glazen kooi, daarom houd ik me altijd aan de regels, ook met een biertje op." Maar nu was de nood te hoog, zei hij. "Toen heb ik een rustig plekje gezocht, ver uit het zicht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Defensie neemt disciplinaire stappen tegen Marco Kroon vanwege kopstoot

Kroon werd tijdens het urineren aangesproken door agenten. Hij ging door met plassen en werd aangehouden omdat hij zich daarmee schuldig maakte aan schennis van de eerbaarheid. 

Tijdens zijn aanhouding zou hij een kopstoot hebben gegeven aan een agent. Voor de kopstoot en het tonen van zijn geslachtsdeel aan een agente werd Kroon eind vorig jaar al veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur. Kroon ging in hoger beroep, dat dient op 3 december.

De rechter doet over twee weken uitspraak over de boete.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marco Kroon aangehouden tijdens carnavalsweekend

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore