Ga naar de inhoud
Antwoorden doorgegeven

Vijftig studenten Rotterdam betrapt op spieken tijdens onlinetentamen

Een (vermoedelijk keurige) student doet digitaal examen. Foto ter illustratie Beeld © Flip Franssen

Enkele studenten van de Rotterdam School of Management worden mogelijk van de opleiding verwijderd. Ze hebben via een appgroep antwoorden van tentamens aan elkaar doorgegeven. De toetsen moesten vanwege het coronavirus online worden gemaakt.

In de chatgroep zaten 51 studenten van de opleiding International Business Administration. Voor 22 gebruikers van de groep blijft het bij een berisping. Ze hebben niet actief deelgenomen aan de chat.

Bij zestien studenten zijn tentamenuitslagen geschrapt. Zij moeten het vak komend collegejaar opnieuw volgen. Tien anderen mogen geen onlinetentamens meer maken. De examencommissie raadt aan om sommige studenten te verwijderen, maar daarover moet de rector de knoop doorhakken.

Universiteit
Lees ook:
Universiteit mag student digitaal in de gaten houden tegen spieken

De fraude speelde aan het einde van het vorige collegejaar, bij tentamens die tussen begin juni en begin juli werden afgenomen. De managementschool bevestigt een bericht in studentenblad Erasmus Magazine, maar wil niet zeggen hoe de fraude aan het licht is gekomen.

Fysieke tentamens op de campus waren niet mogelijk, verklaart een woordvoerster. "Als je vijfhonderd studenten met voldoende afstand wilt tentamineren, pas je zelfs niet in Ahoy."

Digitale toezicht

Er bestaat technologie om digitaal toezicht te houden op studenten tijdens een onlinetentamen. "Maar dat controlemechanisme was technisch niet mogelijk voor de aantallen studenten waar wij mee te maken hebben." De instelling verwacht dat de technologie inmiddels goed genoeg is om herhaling te voorkomen.

Wie
Lees ook:
Wie kan dit nóg beter? Dit is wel een heel creatief spiekbriefje