Ga naar de inhoud
Vrouw als 'product'

CDA wil betaalde seks verbieden: 'Het kan niet meer in deze tijd'

Het CDA wil dat prostitutie in Nederland verboden wordt. De christelijke partij schaart zich achter een burgerinitiatief van jongerenbeweging Exxpose, die wil dat betaalde seks strafbaar wordt.

Over het burgerinitiatief wordt vandaag gedebatteerd in de Tweede Kamer. Ook ChristenUnie en SGP willen een verbod. Tegen het AD zegt CDA-Kamerlid Anne Kuik dat het nu echt tijd wordt 'om een stap verder te gaan'.

Kuik noemt het hypocriet dat jonge vrouwen uit arme delen van Europa hier in de prostitutie werken, terwijl niemand wil dat zijn of haar dochter op de Wallen komt te werken.

'Verbod
Lees ook:
'Verbod op oudste beroep ter wereld is een illusie'

Prostitutie betekent per definitie ongelijkwaardigheid, stelt Kuik. "De meeste prostituees zouden eigenlijk geen seks willen met de man die voor hen staat. Maar het gebeurt toch, omdat er wordt betaald. De instemming wordt dus afgekocht, de vrouw is een product. Dat kán niet meer in deze moderne tijd."

Volgens Kuik speelt het christelijke uitgangspunt dat seks alleen binnen het huwelijk mag, geen rol voor haar standpunt. "Het gaat mij om emancipatie en het beschermen van vrouwen in een kwetsbare positie", zegt ze. "Prostituees, meestal vrouwen, worden ongelijkwaardig behandeld."

De CDA'er wil dat in Nederland een Zweeds model wordt geïntroduceerd. Daar is betalen voor seks strafbaar en worden de klanten vervolgd. "Je moet wel realistisch zijn", zegt Kuik tegen het AD. "Misstanden en prostitutie zullen blijven bestaan, maar je moet als overheid er wel alles aan doen om het te voorkomen. En vergis je niet, er gebeurt in Nederland nu al heel veel in de illegaliteit."

Kuik zal vandaag een motie indienen waarin ze het kabinet vraagt te onderzoeken wat nodig is om het kopen van seks strafbaar te stellen. De kans dat het kabinet uiteindelijk een verbod invoert is niet groot: coalitiegenoten VVD en D66 zijn tegen.

Jongeren
Lees ook:
Jongeren roepen op: maak betaalde seks strafbaar

Het Zweedse model is niet onomstreden. Zo zegt PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers, dat je prostitutie op deze manier juist criminaliseert. Een woordvoerder zei eerder tegen RTL Nieuws te vrezen dat er juist meer vrouwen in de illegaliteit terechtkomen. "En dan zal het geweld toenemen. Dat is ook in andere landen gebeurd."