1 op 100 baby's

Landelijk onderzoek naar hartafwijkingen: 'Meer mensen moeten gezond oud worden'

03 september 2020 08:00
Archieffoto. Beeld © Getty Images

Zo'n 1 op de 100 baby's wordt geboren met een hartafwijking. Daar is wat tegen te doen, maar het blijkt dat er op latere leeftijd toch te vaak problemen ontstaan. En daarom komt er nu een landelijk onderzoek.

Doel is om meer mensen met een afwijking gezond oud te laten worden. De Hartstichting en Stichting Hartekind steken 3 miljoen euro in het onderzoek. 

De overlevingskansen zijn dankzij betere zorg en operaties op jonge leeftijd weliswaar sterk verbeterd, maar op den duur kunnen hart- of vaatproblemen ontstaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huisartsen zagen hartinfarcten over het hoofd tijdens coronacrisis

"De pompkracht van het hart gaat bijvoorbeeld achteruit, of er ontstaan ritmestoornissen", verduidelijkt kindercardioloog en onderzoeksleider Wim Helbing, als hoogleraar verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam. "We begrijpen nog niet goed genoeg hoe dat kan. Dit kunnen we nu verder onderzoeken, zodat we beter weten wat we ertegen kunnen doen."

Het onderzoek is zeer complex en daarom doen veel experts aan het onderzoek mee, zoals wetenschappers, kindercardiologen en hartchirurgen.

Hartafwijking baby Jaxx door coronadrukte bijna te laat gesignaleerd

Het was kantje boord voor Jaxx. Het jongetje heeft een aangeboren hartafwijking. Hij werd steeds zieker, maar werd pas geholpen toen het al bijna te laat was.

Het streven is patiënten betere informatie te geven over hun persoonlijk risico op hartproblemen. Dat risico varieert sterk per persoon, want er zijn veel verschillende bouwfouten van het hart die in ernst sterk variëren, aldus de Hartstichting en Stichting Hartekind.

De onderzoekers voegen de huidige gegevens over jonge hartpatiënten samen met de database voor volwassen patiënten. Zo ontstaat veel beter zicht op de langetermijngevolgen van de behandelingen bij jonge kinderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore