Ga naar de inhoud
Onderzoek Unicef

'Nederland beste land ter wereld om als kind op te groeien'

Een groep kinderen poseert voor de camera. Beeld © ANP

Het beste land ter wereld om als kind op te groeien? Dat is Nederland, blijkt uit nieuw onderzoek van Unicef. Wij winnen het van veertig andere welvarende landen. Kinderen zijn het slechtst af in Chili, Bulgarije en de Verenigde Staten.

Tot die conclusie komt Unicef na een onderzoek naar de mentale en fysieke gezondheid van kinderen (tot 18 jaar). Ook werd gekeken naar de sociale en academische vaardigheden van de kinderen.

'Heel mooi'

Nederland komt over het algemeen het beste uit de bus. "Heel mooi", vindt de Unicef-directeur van Nederland, Suzanne Laszlo. "Maar laten we de kinderen waarmee het niet goed gaat in Nederland niet vergeten."

Onze
Lees ook:
Onze kinderen zijn gelukkig, maar we moeten ze wel serieuzer nemen

Gemiddeld genomen blijkt zo'n 80 procent van de kinderen wereldwijd tevreden te zijn met hun leven. Van alle landen zeggen Nederlandse kinderen het meest tevreden te zijn (90 procent), op de voet gevolgd door kinderen in Mexico (86 procent) en Roemenië (85 procent).

Welzijn

Het minst tevreden zijn kinderen in Turkije (53 procent). Volgens de onderzoekers komt dat voornamelijk door pesterijen en een gebrek aan hulp van de familie.

Nederlandse kinderen eindigen in het onderzoek op de eerste plaats als het gaat om welzijn, gevolgd door Deense en Noorse kinderen. Het is niet voor het eerst dat Nederlandse kinderen zo gelukkig uit de hoek komen.

Waar
Lees ook:
Waar of niet waar? 'Mensen van 47,2 jaar zijn het ongelukkigst'

Uit meerdere onderzoeken bleek al dat onze kinderen een van de meeste gelukkige van de wereld zijn. Zo bleek eerder al dat kinderen hier hun leven gemiddeld een 7,7 geven. Bovendien staat Nederland op nummer zes in de Kinderrights Index, waarvoor ook naar gezondheid van kinderen, opleidingskansen en levensverwachting is gekeken.

Overgewicht

Uit het Unicef-rapport blijkt wel dat overgewicht onder Nederlandse kinderen een probleem is. Een kwart van de kinderen tussen de 5 en 19 jaar oud heeft overgewicht of obesitas.

Meer
Lees ook:
Meer dan 10 procent Nederlandse kinderen heeft geen fiets

Een ander probleem is dat Nederlandse kinderen stress ervaren door schooldruk. "Naarmate die schooldruk groter wordt, ondervinden jongeren meer emotionele problemen en minder levenstevredenheid", legt Laszlo uit. "Daar komt de coronacrisis nog bovenop."

Aandacht

Wereldwijd moet er genoeg aandacht voor kinderen blijven, stelt Unicef. Vooral nu het welzijn van de jeugd onder druk staat vanwege de pandemie. Dat vindt ook Laszlo: "Kinderen en jongeren hebben mentaal last van de coronapandemie, daarom moeten we extra alert zijn op hoe het met hen gaat."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.