Gezag herstellen

Premier Rutte blijft 'voluit' achter minister Grapperhaus staan

03 september 2020 00:14 Aangepast: 03 september 2020 07:46
Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanpak van de coronacrisis. Beeld © ANP

Mark Rutte blijft 'voluit' achter Ferd Grapperhaus staan. De minister heeft volgens de premier schade opgelopen door de foto's die van hem zijn verschenen, maar Rutte is er 'absoluut van overtuigd' dat Grapperhaus die schade aan zijn gezag kan herstellen.

Dat heeft Rutte gisteravond gezegd tijdens het Kamerdebat over de coronacrisis. Tijdens dat debat moet Grapperhaus verantwoording afleggen voor zijn coronablunder. De minister mag uiteindelijk aanblijven.

Geëmotioneerde spijtbetuiging

Aanleiding zijn foto's die zijn opgedoken van zijn bruiloft vorige maand, waarop te zien is dat de coronaregels worden overtreden. Grapperhaus heeft vorige week daarover zijn spijt betuigd en deed dat gisteren weer. Hij raakte daarbij geëmotioneerd.

Het moment dat Grapperhaus breekt:

Minister Ferdinand Grapperhaus is zwaar geëmotioneerd tijdens het debat waarin hij moet knokken voor zijn baan als minister na zijn coronamisser.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Grapperhaus mag blijven, maar is zwaar beschadigd

Rutte blijft achter zijn minister van Justitie en Veiligheid staan. De premier snapt best dat mensen in het land boos zijn en zeggen dat ze er nog niet aan toe zijn. Maar er is volgens hem ook mildheid in Nederland over de situatie. Hij denkt dat het goed is dat mensen zien dat Grapperhaus excuses heeft gemaakt en ze zien dat hij hard heeft gewerkt en werkt aan de bestrijding van de coronacrisis.

'Heel belangrijk'

Rutte prees de kundigheid van minister Grapperhaus uitvoerig. De minister maakt deel uit van het coronateam van het kabinet, samen met Hugo de Jonge en Tamara van Ark.

Het team werkt volgens Rutte dagelijks samen en Grapperhaus is daarin 'heel belangrijk'. Zijn vertrek zou volgens de premier 'heel schadelijk' zijn voor de aanpak van corona.

Fouten toegeven

Rutte herhaalde dat het er bij leiderschap ook om dat dingen die fout gaan, worden benoemd en worden toegegeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore