Ga naar de inhoud
Papierprikken

Taakstraffen voor jonge Urkers die boa in haven duwden

Toen de handhaver even niet oplette, werd hij hardhandig in het water geduwd.

Twee 18-jarige mannen uit Urk zijn veroordeeld tot 60 uur taakstraf. Ze hadden een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in het water geduwd.

Tegen de mannen was drie dagen cel geëist en een taakstraf van 160 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. "Het is een laffe streek en een gevaarlijke actie. Het mishandelen van een boa tijdens en vanwege zijn werkzaamheden is onacceptabel. Mensen met een publieke taak moeten hun werk ongestoord kunnen uitvoeren", zegt het Openbaar Ministerie.

Grapje

De mannen hadden de boa met een smoes naar de kade gelokt. Hun telefoon was zogenaamd in het water gevallen. In de rechtszaal vertelden ze dat het idee ontstond toen ze een tussenuur op school hadden. Het was 'maar een grapje'.

Handhaver
Lees ook:
Handhaver in het water geduwd op Urk: 'Hoe haal je het in je hoofd?'

De gebeurtenis heeft een grote impact gehad op het slachtoffer, blijkt uit zijn verklaring. Hij heeft minder plezier in zijn werk en zijn vertrouwen in de medemens is aangetast.

Het incident werd gefilmd en daarna verspreid op internet. Dit heeft het leed van de boa vergroot.

De verdachten hadden het slachtoffer bewust uitgekozen, omdat hij 'iedereen bekeuringen gaf', zegt het OM. In het water werd hij aan zijn lot overgelaten. Uiteindelijk kon hij via een boot uit het water klimmen. 

Het voorval gebeurde op 2 juni in de Flevolandse gemeente.   

Opendraaien
Lees ook:
Opendraaien brandkranen Den Haag is 'vernieling', twee aanhoudingen