Meer onderzoek nodig

Gezondheidsraad: géén bewijs dat 5G schadelijk is voor gezondheid

02 september 2020 12:28 Aangepast: 02 september 2020 13:34
De afgelopen maanden zijn tientallen zendmasten vernield door tegenstanders van 5G. Beeld © ANP

Er is géén bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. Tot die conclusie komt de Gezondheidsraad. De frequenties die de zendmasten uitzenden zijn namelijk al jaren in gebruik en hebben nooit negatieve gezondheidseffecten gehad, schrijft de raad. Toch is er meer onderzoek nodig: dit rapport is pas een 'eerste stap'.

De Gezondheidsraad had van de Tweede Kamer opdracht gekregen om uit te zoeken of 5G een negatieve invloed op de gezondheid kan hebben. De conclusie? Nee, 5G is niet schadelijk, schrijft de raad vandaag in een rapport. Er is dan ook géén reden om te stoppen met de uitrol van het 5G-netwerk.

Verder onderzoek nodig

Wel adviseert de raad om onderzoek te blijven doen naar de gevolgen voor de gezondheid. Het is wetenschappelijk gezien namelijk ook niet helemaal uit te sluiten dat de straling van het netwerk gevaarlijk is. Toch lijkt de kans klein dat 5G-zendmasten ziektes kunnen veroorzaken.

Wat is 5G?

5G is een nieuwe netwerktechnologie die een hogere snelheid belooft dan 4G, met ook een kortere vertraging tussen toestel en server. Hierdoor streamen video's sneller, zijn downloads eerder binnen en wordt het mogelijk apparaten zoals drones via 5G te besturen.

Sinds ruim een maand is 5G beschikbaar bij de drie grote, Nederlandse providers: VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile. Bij VodafoneZiggo wordt 5G al sinds eind april aangeboden, omdat de provider zijn 4G-frequenties hier alvast voor kon gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf deze week 5G bij alle grote providers: zo gebruik je het

Tientallen zendmasten werden dit jaar in de brand gestoken door tegenstanders van 5G en complotdenkers dachten dat het netwerk het coronavirus zou kunnen verspreiden. Daar is géén bewijs voor, meldt de Gezondheidsraad. De lage frequenties die het netwerk gebruikt zouden ook voor bijvoorbeeld WiFi-netwerken gebruikt worden en daar geen gezondheidsrisico's opleveren.

Hoge frequenties

Tegelijkertijd moet er meer onderzoek gedaan worden naar de hogere frequenties van het 5G-netwerk, die nog niet eerder gebruikt zijn. Het valt namelijk niet uit te sluiten dat er een verband is tussen blootstelling aan deze frequenties en kanker, vruchtbaarheid bij mannen, zwangerschapsuitkomsten en geboorteafwijkingen. Toch is de kans daarop klein, stelt de raad. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Brandstichting zendmasten kost tonnen', schade voor maatschappij kan nog veel groter worden

Het is wél waarschijnlijk dat blootstelling aan 5G-straling samenhangt met 'veranderingen in elektrische activiteit in de hersenen', maar het is niet bekend 'of dat gunstig of ongunstig is voor de gezondheid'.

Omdat de hoge frequenties nooit eerder zijn gebruikt is er echter geen wetenschappelijk onderzoek over beschikbaar, schrijft de Gezondheidsraad. Het rapport is daarom een 'eerste stap'. Het onderzoek richtte zich op de 'potentie' dat het netwerk gezondheidsschade oplevert, er werd niet onderzocht of er in de praktijk ook gevolgen voor de gezondheid zijn geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Complottheorieën over het virus: 'Mensen zoeken vijand om ramp te begrijpen' 

De Stichting Stop5GNL probeerde de uitrol van het netwerk door middel van een kortgeding eerder dit jaar te stoppen. De tegenstanders van het netwerk zeggen dat de gezondheidsrisico's simpelweg te groot zijn, maar de rechter ging daar eerder dit jaar niet in mee. Martine Vriens, medeoprichter van de stichting, noemt het vandaag verschenen rapport van de Gezondheidsraad 'tegenstrijdig'.

Twijfels? Niet doen

"5G mag uitgerold worden, maar tegelijkertijd zeggen ze dat geen onderzoek is gedaan naar de frequentie en of het gezondheidsrisico's oplevert", vertelt Vriens aan RTL Nieuws. "Ze missen dus informatie uit de praktijk en gaan dus in de praktijk proefondervindelijk kijken wat het met onze gezondheid doet. Dat vinden wij zorgelijk. Het is eigenlijk een experiment."

Vriens benadrukt dat er nog altijd géén onderzoek is gedaan naar 5G en gezondheid. "Er is geen wetenschappelijke consensus. Twijfel is er wel en dan vinden wij: je moet het niet doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore