Inspectie doet onderzoek

Poliovirus aangetroffen in riool bij RIVM

02 september 2020 10:21 Aangepast: 02 september 2020 10:28
Een kind wordt gevaccineerd tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Beeld © ANP

In het riool op het terrein van het RIVM in Bilthoven is begin vorige maand het poliovirus aangetroffen. Op dit terrein zitten ook twee bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van poliovaccins. Alle medewerkers van de betrokken bedrijven worden gecontroleerd.

Polio is een ernstige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het poliovirus. Het virus wordt van mens op mens overgedragen. De infectie kan verlammingen geven en mensen kunnen eraan overlijden. 

Op 21 juli zijn monsters uit het riool genomen. In de eerste week van augustus is het poliovirus daadwerkelijk aangetroffen.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat weten dat alle medewerkers van de betrokken bedrijven worden gescreend op een mogelijke blootstelling. "Wij onderzoeken of zich incidenten hebben voorgedaan binnen de instellingen", zegt een woordvoerder.

Twee mogelijke bronnen

"Er zijn twee mogelijke bronnen, rechtstreeks via een gootsteen in het lab dat het vaccin ontwikkelt of een medewerker die besmet is en naar het toilet is gegaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitroeiing van polio binnen handbereik door medische doorbraak

De inspectie laat ook DNA-onderzoek doen. Zogeheten DNA-sequenties van het virus worden vergeleken om de herkomst te kunnen vaststellen. Dit onderzoek duurt twee à drie weken.

'Geen gevaar'

Het riool waarin het virus is aangetroffen is een 'gewoon openbaar riool'. Toch is er volgens de inspectie geen gevaar voor de volksgezondheid. "De waterzuivering zorgt dat het virus wordt gedeactiveerd."

In de jaren 80 waren er wereldwijd nog meer dan 350.000 gevallen van wilde polio, maar de ziekte wordt steeds verder uitgeroeid. Het hele continent Afrika werd recentelijk poliovrij verklaard na een grootschalige campagne en de massale vaccinatie van kinderen.

Afrika roeit wilde polio uit: 'Het is geen doodvonnis meer'

Afrika wordt nu polio-vrij verklaard na een grootschalige campagne en de massale vaccinatie van kinderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore