Niet-coronazorg

Minister over gemiste diagnoses huisartsen: 'Verschrikkelijk'

02 september 2020 09:20 Aangepast: 02 september 2020 09:35
Minister Tamara van Ark. Beeld © ANP

Dit najaar bekijkt minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport welke acties nodig zijn voor de veiligheid van beeldbellen. Volgens Van Ark loopt er nieuw onderzoek: "De resultaten hiervan volgen in oktober en dan bekijk ik ook welke vervolgacties er nodig zijn."

De minister reageert op onderzoek van RTL Nieuws waaruit blijkt dat huisartsen verdeeld zijn over de toekomst van het telefonisch consult en beeldbellen. Tijdens de coronacrisis nam het telefonisch consult en beeldbellen een enorme vlucht.

Tijdbesparing, maar ook risico's

Honderden huisartsen deelden hun ervaring met de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Veel huisartsen wijzen op de voordelen zoals tijdbesparing. Andere huisartsen zien juist risico's, er zijn diagnoses gemist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Huisartsen verdeeld over bellen en beeldbellen: voordelen, maar ook diagnoses gemist

Minister Van Ark: "Het is natuurlijk verschrikkelijk dat er diagnoses worden gemist of (te) laat worden vastgesteld." Bellen en beeldbellen kan volgens de minister een mooie aanvulling zijn op fysieke afspraken, maar het blijft wel maatwerk.

Effectieve digitale zorg

"Het is aan de huisarts en patiënt samen om te beslissen welke manier van zorg het best past bij het probleem", zegt de minister.

Het onderzoek waar de minister nu op wacht, wordt uitgevoerd door Nivel en richt zich op het gebruik van beeldbellen tijdens de coronacrisis. Ook is de minister in gesprek met huisartsen en het Zorginstituut om te kijken hoe digitale zorg effectief kan worden ingezet.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore