Ga naar de inhoud
Via woorden of acties

Denemarken werkt aan nieuwe wet: toestemming nodig voor seks

Deense justitieminister Nick Haekkerup Beeld © ANP

Na Zweden wil ook Denemarken in de wet vastleggen dat er toestemming nodig is voor seks, anders geldt het als verkrachting. Die toestemming kan gegeven worden met woorden, maar ook met kussen, aanrakingen of geluid.

Tot op heden is het zo dat een slachtoffer van verkrachting in Denemarken expliciet nee moet hebben gezegd, maar dat wil de Deense regering veranderen. In een statement heeft de regering laten weten dat ze werkt aan een wetsvoorstel waarin staat dat beide partners moeten instemmen met geslachtsgemeenschap.

Het Deense persbureau Ritzau schrijft dat toestemming kan worden uitgedrukt door middel van woorden of acties. Acties betekent kussen, aanraken of geluiden maken. 

Medische
Lees ook:
Medische kosten na seksueel geweld vergoed: 'Drempel om hulp te zoeken omlaag'

"We moeten het maatschappelijke begrip van verkrachting veranderen, en een nieuwe op toestemming gebaseerde bepaling is een mijlpaal in deze inspanning", zegt minister van Justitie Nick Hækkerup in de verklaring.

Zweden

Denemarken volgt hiermee het voorbeeld van Zweden, dat in 2018 de definitie van verkrachting veranderde in seks zonder expliciete toestemming. Het aantal veroordelingen wegens verkrachting is in Zweden in twee jaar tijd met 75 procent toegenomen, bleek uit cijfers die twee maanden geleden naar buiten zijn gebracht.