Ga naar de inhoud
Meters muur weg

Kademuur ingestort in centrum Amsterdam, vermoedelijk door sinkhole

De ingestorte kade in Amsterdam. Beeld © Robin Gouwswaard

De kade op de hoek van de Grimburgwal en de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam is voor een deel ingestort. Op foto's en video's op Twitter is enorme schade te zien.

Het moment van instorten was even na 12.30 uur. "Helaas is vanmiddag een kade ingestort op de Grimburgwal", zegt wethouder Sharon Dijksma. "Ik ben heel blij dat dit niet heeft geleid tot persoonlijk letsel. Dit laat opnieuw zien dat de noodzaak onverminderd groot is om te investeren in onderhoud en achterstallig onderhoud weg te werken. We investeren hier sinds afgelopen jaar dan ook stevig in."

Sinkhole

De oorzaak van de instorting is vermoedelijk een sinkhole. Dat wordt nog verder uitgezocht. Er is een calamiteitenteam ter plaatse. Dat team gaat kijken wat er gedaan moet worden om de situatie te stabiliseren. Het gebouw dat aan de kade ligt is ontruimd en er zijn dekschuiten onderweg om met damwanden de rest van de kade te stutten.

De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor in totaal 1800 bruggen en 600 kilometer kade. Een groot deel daarvan verkeert in slechte staat. Zo'n 850 verkeersbruggen en 200 kilometer kademuur worden daarom met voorrang aangepakt. Dat staat in een rapport uit 2019 over bruggen en kademuren. De gemeente Amsterdam heeft 300 miljoen uitgetrokken voor het herstelplan, maar gevreesd wordt dat dit bedrag kan oplopen tot 2 miljard euro in de toekomst.

'Calamiteiten niet uit te sluiten'

Verder is daarin te lezen: "Uiteindelijk dienen alle zwakke constructies hersteld of vervangen te worden. Dit is een opgave van zeker 20 jaar. Zowel de preventieve maatregelen als de vervangingsprojecten zullen voor een grote druk op de bereikbaarheid en leefbaarheid in de stad zorgen en daardoor veel vragen van de bewoners, bezoekers en gebruikers."

"Calamiteiten, waarbij constructies op onverwachte momenten bezwijken, zijn ook in de toekomst helaas niet uit te sluiten."