Gevaarlijke situaties

Inspectie: grip op wijken kwijt, want politie is te druk

01 september 2020 12:44 Aangepast: 01 september 2020 12:48
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De politie heeft te weinig grip op de wijken om problemen te voorzien en in te grijpen voordat het onveilig wordt. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid na onderzoek.

De politie kan problemen in wijken onvoldoende voorkomen doordat te veel van haar wordt gevraagd. Wijkagenten in middelgrote steden en in het landelijk gebied hebben nauwelijks tijd om te investeren in wijkcontacten en zo neemt hun kennis van de wijk af. 

Het gevolg is dat de politie vaker pas laat kan optreden, en dan kan de situatie onveilig zijn. De inspectie noemt dit 'een zorgwekkende ontwikkeling voor de effectiviteit van de politie'. 

Verwarde mensen

In het rapport Lokale handhaving door de politie staat dat de wijkagent te vaak moet worden ingezet voor noodhulp, zoals levensbedreigende situaties na een ernstig ongeval of een gewapende overval. En dat slokt te veel tijd op.

Ook bezorgt het grote aantal meldingen over personen met verward gedrag de politie handenvol werk. "Dit maakt investeren in de wijk en daar spelende problematiek lastig", valt te lezen in het onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie geeft foto's vrij van relschoppers Utrecht

Daarnaast is de politie voor haar informatie steeds afhankelijker van gemeenten, waar de opsporingsambtenaren (boa's) en hulpverleners problemen vaak eerder zien aankomen dan de politie. Maar de gemeenten zijn vanwege de privacywetgeving terughoudend met het delen van informatie over personen met verward gedrag en jongeren die buiten de boot dreigen te vallen.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP zegt dat ze dit al lange tijd zien. "Jammer dat er een dergelijk rapport nodig is terwijl de professionals en wij als vakbonden hier al jaren op wijzen en voor waarschuwen. Waarom moet het steeds iedere keer 'aangetoond' worden en wordt er niet eerder geluisterd naar politiemensen in de operatie?"

'Zicht op jongeren kwijt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore